Звільнення за вчинення аморального проступку: які критерії застосовувати при судовому розгляді

При здійсненні правосуддя судді часто змушені керуватися власною правосвідомістю та оцінювати поведінку учасників процесу виходячи із власних уявлень про ті чи інші оціночні поняття. Однією із таких категорій справ є звільнення за пунктом 3 статті 40 Кодексу законів про працю України (КЗпП)

При здійсненні правосуддя судді часто змушені керуватися власною правосвідомістю та оцінювати поведінку учасників процесу виходячи із власних уявлень про ті чи інші оціночні поняття. Однією із таких категорій справ є звільнення за пунктом 3 статті 40 Кодексу законів про працю України (КЗпП).

Відповідно до пункту 3 статті 41 КЗпП підставою для звільнення особи з ініціативи власника або уповноваженого ним органу є вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи.

Апеляційний суд Одеської області, керуючись пунктом 23 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.12.1992 № 9, та узагальнюючи власну судову практику, у рішенні від 23.04.2015 (справа 22-ц/785/1712/15) виділяє низку обставин, які мають бути враховані судами при розгляді такої категорії справ. Водночас ця інформація є корисною і для роботодавців, які час від часу стикаються з необхідністю звільнення працівників на підставі пункту 3 статті 41 КЗпП. Отже:

1. Підставою для звільнення може бути не будь-який аморальний проступок, а такий, що не сумісний із продовженням виховної роботи.

2. За вказаною підставою можуть бути звільнені лише працівники, які займаються виховною діяльністю, наприклад, вихователі, вчителі, викладачі, практичні психологи, соціальні педагоги, майстри виробничого навчання, методисти, педагогічні працівники позашкільних закладів.

3. Звільнення допускається як за вчинення аморального проступку при виконанні трудових обов’язків, так і не пов’язаного з ними (вчинення такого проступку в громадських місцях або в побуті).

4. Звільнення не може бути визнано правильним, якщо воно проведено лише внаслідок загальної оцінки поведінки працівника, непідтвердженої конкретними фактами.

5. Визначення аморального проступку в законі не надається і належить до категорії оціночних понять. Трудове законодавство не дає поняття аморального проступку. Поняття аморального співвідноситься з антигромадським як частина і ціле. Тому аморальним проступком слід вважати винні дії чи бездіяльність, що порушують моральні норми, притаманні даному суспільству, суперечать змісту трудової функції працівників і тим самим дискредитують виховні, службові повноваження певного кола людей. У широкому значенні аморальний проступок — це діяння, що порушує моральні підвалини суспільства, моральні цінності, які склалися в суспільстві. Під аморальним проступком підпадають такі вчинки: поява у громадських місцях у нетверезому стані; неправомірна поведінка у побуті; приниження та образа дитини (учня) чи колег тощо.

Підготувала Юлія Видиборець,

головний експерт «Експертус Кадри», член Експертної ради системи «Експертус Кадри»

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
6533

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9278

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
6044

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1268

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
4030

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді