Запис в трудову книжку про перейменування посади піонервожатої на посаду педагога-організатора

Суд зобов’язав районний відділ освіти внести запис до трудової книжки позивачки про перейменування з 01.04.1991 посади старшої піонервожатої та з 10.08.1993 посади організатора дитячих колективів на посаду педагога-організатора неповної середньої школи

Суд зобов’язав районний відділ освіти внести запис до трудової книжки позивачки про перейменування з 01.04.1991 посади старшої піонервожатої та з 10.08.1993 посади організатора дитячих колективів на посаду педагога-організатора неповної середньої школи.

Ставищенський районний суд Київської області прийняв таке рішення від 27.07.2015 за результатами розгляду позову педагогічної працівниці загальноосвітнього навчального закладу, яку було прийнято на посаду старшої піонервожатої в січні 1991 року, а в подальшому посаду старшої піонервожатої було перейменовано спочатку на посаду організатора дитячих колективів, а згодом з 2001 року на посаду педагога-організатора, але записи до трудової книжки про це не зроблено.

Посадові обов’язки працівниці з часу прийняття на роботу не змінювались, адже посадові обов’язки старшої піонервожатої, організатора дитячих колективів нічим не відрізнялись від посадових обов’язків педагога-організатора. Однак неправильна назва посади у вказаний період роботи не дає права на призначення пенсії за вислугу років, на яку нині претендує працівниця.

Так, відповідно до підпункту «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 № 1788-ХІІ (далі — Закон № 1788) працівники освіти за наявності спеціального стажу роботи не менше 25 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, мають право на пенсію за вислугу років. Крім того, посаду «Педагог-організатор» віднесено до посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років відповідно до Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціальної захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909. Основним документом, що підтверджує стаж роботи є трудова книжка (ст. 62 Закону № 1788).

До відома

Постановою колегії Міністерства праці УРСР «Про умови оплати праці та розміри ставок заробітної плати й посадових окладів працівників народної освіти в Українській РСР» від 29.03.1991 № 25 (далі — Постанова № 25) в загальноосвітніх навчальних закладах замість посади старшого піонервожатого з 01.04.1991 введено посаду педагога-організатора. А пунктом 6 Методичних рекомендацій з питань формування штатів загальноосвітніх навчально-виховних закладів, затверджених листом МОН України від 19.06.2001 № 1/9-234, та пунктом 11 наказу Міністерства народної освіти Української РСР від 30.08.1991 № 166 в школах введено посаду педагога-організатора замість посади піонервожатої. Трудові функції за вказаними посадами залишилися без змін.

У Випуску 87 «Житлове та комунальне господарство населених пунктів» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 17.06.1999 № 144, а також у наказі МОН України від 01.06.2013 № 665 також зазначено професію (посаду) «Педагог-організатор». Посада старшого піонервожатого відсутня.

Проте, відділ освіти відмовив позивачці виправити в її трудовій книжці неправильні записи про роботу протягом 1991-1997 рр., оскільки на момент звернення відділ немає юридичних підстав для видачі наказу про введення до штатного розпису навчального закладу посади педагога-організатора з 01.04.1991, а отже, здійснення відповідних виправлень в трудовій книжці. У той час, як частиною 4 статті 24 Кодексу законів про працю України визначено, що трудовий договір вважається укладеним і тоді, коли наказу чи розпорядження не було видано, але працівника фактично було допущено до роботи.

Тож, суд встановив, що позивачка в період 1991-1997 рр. фактично перебувала на посаді педагога-організатора неповної середньої школи з виконанням відповідних посадових обов’язків згідно з Постановою № 25. Тому позивачка не несе відповідальності за те, що адміністрація школи, районного відділу освіти не видали відповідні накази та не внесли записи до її трудової книжки щодо займаної посади педагога-організатора. Також так протиправні дії порушують право позивачки на належне ведення трудової книжки, а тому підлягає захисту. Рішення суд районний відділ освіти зобов’язаний внести запис до трудової книжки позивачки про перейменування посади старшої піонервожатої та посади організатора дитячих колективів на посаду педагога-організатора неповної середньої школи.

Зазначимо, що відповідно до пункту 2.9 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту України від 29.07.1993 № 58, виправлені відомості про роботу, про переведення на іншу роботу мають повністю відповідати оригіналу наказу або розпорядження. У разі втрати наказу чи розпорядження або невідповідності їх фактично виконуваній роботі виправлення відомостей про роботу здійснюється на основі інших документів, що підтверджують виконання робіт, не зазначених у трудовій книжці.

Відповідно до частини 2 статті 26 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.1999 № 651-XIV, призначення на посаду та звільнення з посади педагогічних працівників загальноосвітнього навчального закладу здійснюється відповідним органом управління освітою за поданням керівника загальноосвітнього навчального закладу.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
7869

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9458

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
10802

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1372

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді