Держпраці про порядок розслідування нещасного випадку, що стався на атракціоні

Державна служба України з питань праці листом від 01.09.2015 № 2428/0/9.2-6/6/ДП-15 роз’яснила, хто несе відповідальність за нещасний випадок, що стався під час експлуатації атракціону, а також ким утворюється комісія з розслідування нещасного випадку

Державна служба України з питань праці листом від 01.09.2015 № 2428/0/9.2-6/6/ДП-15 роз’яснила, хто несе відповідальність за нещасний випадок, що стався під час експлуатації атракціону, а також ким утворюється комісія з розслідування нещасного випадку.

Держпраці нагадала, що статтею 13 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII (далі — Закон № 2694) визначено, що роботодавець несе безпосередню відповідальність за належне утримання будівель, споруд, виробничого обладнання та устаткування, здійснення контролю за їх технічним станом, вжиття заходів щодо усунення причин, які призводять до нещасних випадків.

Забезпечення цивільного захисту у сфері техногенної безпеки на об’єктах та в місцях атракціонів покладається на керівників (власників) цих об’єктів, організаторів проведення таких заходів та осіб, відповідальних за оренду даних приміщень (територій) (п. 11.1 НПАОП 92.7-1.01-06).

Власники будівель та споруд, атракціонів, інших об’єктів такого типу повинні забезпечити, зокрема, підготовку та належний технічний стан споруд, атракціону й інших об’єктів (п. 11.5 НПАОП 92.7-1.01-06).

Відповідальними за порушення вимог НПАОП 92.7-1.01-06, за безпечність конструкції, правильність вибору матеріалів, якість виготовлення, установлення, налагодження, реконструкції, ремонту, обслуговування, технічного огляду, експертного обстеження та експлуатації є підприємство, установа, організація (незалежно від форми власності та відомчої належності), що виконали відповідні роботи.

За порушення законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці передбачена відповідальність винних осіб (дисциплінарна, адміністративна, матеріальна, кримінальна) згідно із законодавством, що визначено статтею 44 Закону № 2694.

Процедуру проведення розслідування нещасних випадків, що сталися з працівниками під час експлуатації, ремонту, налагодження чи обслуговування атракціонів визначено Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 № 1232.

Залежно від тяжкості отриманих працівником травм (легка, тяжка, з тяжкими або смертельними наслідками) розслідування проводиться комісією, яка утворюється наказом роботодавця, або керівника територіального органу Держгірпромнагляду за місцем настання нещасного випадку.

Механізм розслідування та ведення обліку нещасних випадків невиробничого характеру, які сталися з громадянами України, іноземцями та особами без громадянства на території України (у т. ч. із відвідувачами атракціонів), визначено Порядком розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.03.2001 № 270 (далі — Порядок № 270).

Рішення щодо утворення комісії з розслідування нещасного випадку невиробничого характеру (за винятком нещасних випадків зі смертельними наслідками) приймає районна держадміністрація (виконавчий орган міської, районної у місті ради), яка визначає організацію, що повинна проводити розслідування, та направляє її керівникові копію рішення.

Розслідування нещасних випадків зі смертельними наслідками, групових нещасних випадків у разі смерті хоча б одного з потерпілих проводиться органами досудового розслідування, що передбачено пунктом 8 Порядку № 270.

Основна мета розслідування усіх категорій нещасних випадків (які сталися під час виконання трудових обов’язків, або не пов’язаних з виконанням трудових обов’язків) є встановлення причин, що призвели до такої події, та розроблення плану заходів щодо запобігання подібним випадкам.

Підготувала Ольга Савченко,

редактор-експерт «Експертус Кадри»

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
6437

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9272

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
5861

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1251

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
3804

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді