Позиція профспілок щодо нового Трудового кодексу

Голова Федерації професійних спілок України Григорій Осовий оприлюднив позиції профспілок, що входять до складу Спільного представницького органу (далі — СПО), щодо нового Трудового кодексу (далі — ТК), прийнятого Верховною Радою України в першому читанні 05.11.2015

Голова Федерації професійних спілок України Григорій Осовий оприлюднив позиції профспілок, що входять до складу Спільного представницького органу (далі — СПО), щодо нового Трудового кодексу (далі — ТК), прийнятого Верховною Радою України в першому читанні 05.11.2015.

Як зазначив Г. Осовий, профспілки, що входять до складу СПО, мають єдину позицію стосовно того, що новий ТК, який прийде на заміну старому законодавству, не повинен погіршити існуючі трудові права працівників.

Однак він наголосив, що у тактиці своїх дій профспілки демонструють різні підходи, наприклад, Конфедерація вільних профспілок України пропонує зберегти чинний Кодекс законів про працю України (ухвалений ще у 1970-х роках), і вважає, що зараз реформування трудового законодавства не на часі.

Інші чотири національні профоб’єднання, що входять до складу СПО об’єднань профспілок, вважають за доцільне брати участь у роботі над новим ТК на всіх етапах, починаючи з періоду його розробки, з метою недопущення погіршення правової захищеності працівника при реформуванні трудового законодавства.

Голова ФПУ підкреслив, що реформа трудових відносин передбачена не тільки коаліційною угодою, але й програмою, яку впроваджує Уряд. Проект нового ТК вже розроблено і навіть внесено до сесійної зали парламенту, тому профспілки не повинні бути осторонь від ухвалення таких доленосних для мільйонів трудівників рішень, і більшість з найчисельніших профспілкових об’єднань сьогодні вирішили діяти за принципом: бери участь у процесі, або програєш.

Лідер профспілкового руху наголосив, що прийнятий у першому читанні проект ТК вже містить низку профспілкових пропозицій. Проте, профспілки мають ще близько 90 зауважень та пропозицій до цього документу, які будуть передані народним депутатам на етапі підготовки остаточної редакції ТК до другого читання.

Наступний аргумент щодо участі профспілок у роботі над новою трудовою Конституцією полягає в тому, що за словами Голови ФПУ, профільний Комітет Верховної Ради України, який опрацьовує проект ТК, після ухвалення його у першому читанні, обов’язково направить цей законопроект на експертизу Міжнародної організації праці для отримання висновку стосовно відповідальності оновленого українського трудового законодавства міжнародним нормам у сфері трудових прав та відносин. Якщо деякі стандарти будуть порушені, їх буде конче виправлено.

За наполяганням профспілок, досягнуто домовленості щодо необхідності проведення широкого громадського обговорення проекту нового ТК та його всебічної фахової експертизи за участю правовиків, спеціалістів у сфері трудового права і зарплати, науковців, профспілковців тощо.

Вже за підсумками громадського обговорення і фахової експертизи буде сформовано робочу групу, до якої увійдуть представники народних депутатів, роботодавців, профспілок, Уряду. Ця група має підготувати законопроект до другого читання.

Голова ФПУ заявив, що у разі, якщо остаточна редакція нового ТК міститиме норми, які тим чи іншим чином погіршать правовий захист працівника або порушать права профспілок, чи на етапі його підготовки до другого читання будуть проігноровані процедури проведення громадського обговорення та фахової експертизи зазначеного законопроекту, профспілки консолідуються та виступлять проти прийняття нового ТК у другому читанні.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
6642

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9292

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
6248

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1282

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
4269

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді