Медичну довідку, видану на тимчасово неконтрольованій території, можна обміняти на «лікарняний»

Міністерство охорони здоров’я України (лист від 22.10.2015 № 16.02-16/2223-15/33633) та Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності листом від 26.10.2015 № 5.2-32-1697 роз’яснили, порядок заміни довідок закладів охорони здоров’я, які було видано на тимчасово неконтрольованих територіях Донецької та Луганської областей, відповідними бланками листків непрацездатності

Міністерство охорони здоров’я України (лист від 22.10.2015 № 16.02-16/2223-15/33633) та Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ВД ФСС з ТВП) листом від 26.10.2015 № 5.2-32-1697 роз’яснили, порядок заміни довідок закладів охорони здоров’я, які було видано на тимчасово неконтрольованих територіях Донецької та Луганської областей, відповідними бланками листків непрацездатності.

МОЗ повідомило, що у зв’язку з відсутністю можливості здійснення контролю МОЗ за якістю надання медичної допомоги, у тому числі порядком видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, народження чи смерть громадян, у медичних закладах, які розташовані на тимчасово неконтрольованих територіях, окремий регламентуючий документ для вирішення зазначеного питання відсутній.

Але у разі реєстрації особи як тимчасово переміщеної на підконтрольній Україні території в окремих випадках лікарсько-консультаційні комісії вирішують питання відповідно до підпункту 5.3.7 пункту 5.3 Положення про експертизу тимчасової непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 09.04.2008 № 189 (далі — Положення), яким передбачено, що «лікарсько-консультаційні комісії вирішують в окремих випадках питання щодо видачі документів, які засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, за минулий час за наявності документів, що підтверджують тимчасову непрацездатність хворого».

ВД ФСС з ТВП роз’яснила, що згідно з Положенням в кожному окремому випадку лікарсько-консультаційні комісії приймають рішення про видачу листка непрацездатності на підставі медичних документів, виданих закладами охорони здоров’я, розташованими в населених пунктах Донецької та Луганської областей, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження. Іншого чинним законодавством не передбачено.

 

Підготувала Ольга Савченко,

експерт «Експертус Кадри»

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
8064

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9476

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
11407

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1388

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді