Профспілки розчаровані проектом реформи податкової системи

Метою нинішнього реформування податку на доходи фізичних осіб є збільшення доходів бюджету за рахунок збільшення дірки в й до того худому гаманці легально чесно працюючих українських громадян

Федерація профспілок України розуміючи необхідність проведення подальшого реформування податкової системи України, висловлює своє розчарування розробленим Державною фіскальною службою України проектом Концепції реформування податкової системи, а також відсутністю відкритого і відвертого соціального діалогу з обговорення даного проекту.

Не зважаючи на окремі позитивні моменти даного проекту (зокрема, щодо  скорочення кількості податків і зборів, зближення бухгалтерського та податкового обліку, збільшення втричі ставки податку на доходи фізичних осіб на дивіденди), мета та цілі даного проекту все ж мають доволі асоціальну направленість.

Зокрема, в частині реформування зарплатних податків в Україні.

Переважна більшість запропонованих проектом Концепції моделей введення прогресивної шкали оподаткування носить вкрай фіскальний характер та значно збільшує податковий тиск на найманих працівників. А якщо до цього ще додати введення військового збору, зростання цін, реальне зменшення заробітної плати для переважної більшості працівників, зупинення роботи десятків підприємств в Україні, зростання масового безробіття, продовження невиплати зарплат, то все це врешті решт призведе до соціального колапсу.

Отже виходить, що метою реформування податку на доходи фізичних осіб є збільшення доходів бюджету за рахунок збільшення дірки в й до того худому гаманці легально чесно працюючих  українських громадян.

В той же час, досвід країн, які стикалися з фінансовими потрясіннями, свідчить, що в складних економічних і політичних умовах фіскальний тягар, навпаки, повинний бути зміщений на найбільш заможні верстви населення.  Альтернативними варіантами подолання дефіциту держбюджету, на думку Федерації профспілок України, може стати:

  • розширення переліку корисних копалин, за видобуток та реалізацію яких стягується рента;
  • введення податку на розкіш шляхом введення диференційованої шкали оподаткування ПДВ: на дорогоцінні товари найбільші ставки, а на товари першої необхідності – найменші, або звільнення їх від оподаткування, як це практикується в країнах ЄС; введення податку з власників транспортних засобів на легкові автомобілі з великим об'ємом двигуна.
  • суттєве підвищення акцизного податку на алкогольні, слабоалкогольні напої та тютюнові вироби.

До того ж, ФПУ продовжує наполягати на тому, що фундаментом забезпечення принципу соціальної справедливості в оподаткуванні повинно бути:

усунення нерівності та забезпечення уніфікації в підходах до оподаткування заробітної плати порівняно з іншими доходами (бізнес сплачує податок лише з частини доходів – прибутку, зменшеного на собівартість продукції, яка по суті виконує функцію неоподатковуваного мінімуму), а відтак впровадження до трудових доходів єдиного принципу – оподаткування прибутку (за мінусом величини прожиткового мінімуму, що є еквівалентом собівартості праці).

Стосовно питання реформування єдиного соціального внеску разом із податком на доходи фізичних осіб, то ФПУ вчергове наголошує:

За природою походження внески на соціальне страхування не є податками і не входять до складу державного бюджету, вони мають цільове страхове призначення – на відшкодування втраченого заробітку внаслідок хвороби, нещасного випадку на виробництві та в інших випадках непрацездатності.

Має дотримуватись основний принцип системи соціального    страхування – розміри єдиного соціального внеску мають покривати видатки на матеріальне забезпечення та надання соціальних послуг застрахованим особам, а також на функціонування самої системи соціального страхування.

Відповідно до діючого законодавства, для того, щоб за повний страховий стаж заробити мінімальну пенсію, працівник має отримувати мінімальну заробітну плату в розмірі 3093 грн. А при зниженні розміру єдиного соціального внеску мінімальна заробітна плата відповідно має бути ще більшою.

Запропонований проект Концепції реформування податкової системи України не тільки не розв’язує цю проблему, а ще більше її поглиблює.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
7869

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9459

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
10810

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1372

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді