Етапи та строки проведення очищення влади в Україні

Люстрація в Україні буде відбуватися в декілька етапів і розтягнеться на 2 роки

Арсеній Яценюк повідомив про порядок проведення перевірки на предмет виконання Закону України «Про очищення влади» від 16.09.2014 № 1682-VII.

Глава Уряду зауважив, що основний орган у проведенні перевірки - Міністерство юстиції України. У кожному міністерстві створюється комісія, яка виконує контрольну функцію щодо перевірки автобіографії та майнового стану кожного претендента на державну службу та кожного державного службовця, який підпадає під закон про люстрацію.

Глава Уряду наголосив, що це лише перший етап виконання закону. Він проведений на підставі оперативної перевірки в Секретаріаті Кабінету Міністрів.

Наступний етап перевірок, за словами Арсенія Яценюка, розпочнеться з листопада поточного року. У першому блоці під перевірку потрапляють Прем'єр-міністр, Перший Віце-прем'єр-міністр, Віце-прем'єр-міністри, Міністри, керівники центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету Міністрів України, Голова Національного банку, Голова Центральної виборчої комісії, Голова Національної ради з телебачення і радіомовлення, Голова Служби зовнішньої розвідки, керівник Управління державної охорони, Глава Адміністрації Президента, керівник Державного управління справами, керівник Секретаріату Кабінету Міністрів України, Урядовий уповноважений із питань антикорупційної політики, члени всіх національних комісій, а також керівництво Міністерства оборони і Генерального штабу.

Другий блок перевірки – це Міністр юстиції та його заступники, керівники Мін’юсту, Міністерства внутрішніх справ, Державна фіскальна служба, Служба безпеки України та відповідні підрозділи, судова адміністрація та відповідні підрозділи, Генеральний прокурор та його заступники і посадові особи Генеральної прокуратури України.

Термін проведення перших двох блоків перевірок – від листопада 2014 року до січня-лютого 2015 року.

Третій блок перевірок, за словами Глави Уряду, стосується суддів. Він триватиме з грудня 2014 року до грудня 2015 року. Це близько 9 тисяч суддів. Під перевірки по закону «Про очищення влади» будуть підпадати всі професійні судді, члени Вищої ради юстиції і члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

З березня до травня 2015 року відбуватимуться перевірки перших заступників і заступників міністрів, керівників ЦОВВ, які не входять до складу Кабінету Міністрів, усіх перших заступників і заступників Голови Національного банку України, Голови Служби безпеки України, Адміністрації Президента, керівників Державного управління справами, заступників у Секретаріаті Кабінету Міністрів.

Із квітня 2015 року до червня 2016-го під перевірки підпадуть посадові особи територіальних органів Мін`юсту, Міністерства внутрішніх справ, Державної фіскальної служби України і всі органи нижчого рівня Служби безпеки, судової адміністрації, міжрайонні та районні прокуратури.

З червня 2015 року до грудня 2016 року перевірку пройдуть посадові та службові особи, окрім виборних посад, органів державної влади та органів місцевого самоврядування. І з вересня 2015-го до грудня 2016 року – військові посадові особи Збройних Сил України та інших, утворених відповідно до законів військових формувань, крім військовослужбовців строкової служби та військовослужбовців служби за призовом під час мобілізації.

За словами Прем’єр-міністра повинні прийти нові люди, з новими силами, новим баченням, правильними цінностями, і повинні реалізовувати зміни і реформи в країні.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
6543

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9282

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
6069

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1268

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
4058

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді