Відпустки під час воєнного стану: відповіді на 5 найпопулярніших запитань кадровиків

Автор
порталу «Кадровик-01»
На період війни команда Експертус Кадри збільшила кількість вебінарів, щоб допомогти колегам впоратися зі складними робочими ситуаціями. Зокрема, експерти в прямих ефірах відповідали на нагальні запитання щодо надання відпусток 2022. Тож тримайте напохваті відповіді на п’ять, які звучали найчастіше

Як надавати відпустки в умовах воєнного стану – гаряча тема, як не крути. Щоб ви не заплуталися, що включати до стажу для надання щорічної основної відпустки, збережіть собі пам'ятку.

Відпустки під час воєнного стану: відповіді на 5 найпопулярніших запитань кадровиків

СКАЧАТИ ШПАРГАЛКУ

Ми зібрали відповіді на найпопулярніші запитання про правила надання відпусток під час війни, які задавали колеги-кадровики на вебінарах.

1. Чи можна під час воєнного стану надати щорічну відпустку за минулий рік

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (далі — Закон № 2136) обмежує тривалість щорічної основної відпустки під час воєнного стану 24 к. дн. (ч. 1 ст. 12 Закону № 2136). Чи впливає це обмеження на надання невикористаних відпусток за минулі роки, роз’яснила Ірина Житкова, експерт з трудового права.

2. Чи оштрафує Держпраці, якщо під час воєнного стану надати щорічну відпустку понад 24 к. дн.

Аналіз роз’яснень Держпраці

3. Чи можна не надавати щорічної відпустки працівникам, які перебувають у простої

Черговість надання відпусток визначають графіки (ч. 10 ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; далі — Закон про відпустки). Стаття 11 Закону про відпустки встановлює підстави, з яких переносять відпустку з ініціативи працівника або роботодавця.

Водночас протягом воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику в наданні будь-якого виду відпусток, крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, якщо такий працівник виконує роботи на об’єктах критичної інфраструктури (ч. 2 ст. 12 Закону № 2136).

Як бути з відпусткою, якщо працівнику оголошено простій

4. Чи можна держслужбовцям і посадовим особам ОМС надавати щорічну відпустку 30 днів під час воєнного стану

Аналіз публікацій НАДС і Мінрегіону

5. Чи має право працівниця, яка виїхала за кордон, на відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною до 6 років

Якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці надають відпустку без збереження зарплати тривалістю, що визначає медичний висновок, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку (ч. 6 ст. 179 КЗпП, п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки).

Для того, щоб оформити відпустку до 6 років, працівниця має надати роботодавцю заяву та довідку про потребу дитини/дитини-інваліда в домашньому догляді за формою № 080-1/о, яку затвердило МОЗ наказом від 11.06.2012 № 430. А чи можна отримати таку довідку за кордоном?



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді