Прийняття на роботу під час воєнного стану: що врахувати

На час воєнного стану пріоритет в трудовому законодавстві належить Закону № 2136. За яким договором приймати на роботу в умовах війни, кому можна встановлювати випробування, та як повідомити ДПС про прийняття нового працівника під час воєнного стану 2023, роз’яснюємо у статті.

Який договір укладати при прийнятті під час воєнного стану

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136) визначає, що у період воєнного стану форму трудового договору сторони визначають за згодою (ч. 1 ст. 2 Закону № 2136).

Тобто протягом воєнного стану в Україні роботодавець має право укладати трудовий договір в усній формі з будь-яким працівником, якого приймає на роботу. ФОП теж не зобов’язаний укладати письмові трудові договори.

Випробування при прийнятті під час воєнного стану 2023

Роботодавець може встановити випробування при прийнятті на роботу під час воєнного стану на роботу будь-якому працівнику. Так скеровує частина 2 статті 2 Закону № 2136.

Важливо! Випробування є правом, а не обов’язком роботодавця. Якщо впевнені, що працівник має достатню кваліфікацію та досвід і впорається з роботою, маєте право не встановлювати випробування.

Протягом воєнного стану, як і в мирний час, працівників можна прийняти як за безстроковим, так і за строковим трудовим договором.

Трудовий договір чи договір підряду?

Повідомлення про прийняття на роботу 2023 під час воєнного стану

Приймаєте працівника на роботу? Пам’ятайте, що Закон № 2136 не змінює та не скасовує обов’язок роботодавця повідомляти ДПС про прийнятого працівника (ч. 4 ст. 24 КЗпП). Резидент Дія Сіті продовжує, як і раніше, повідомляти про укладений гіг-контракт (ч. 1 ст. 23 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-ІХ).

Повідомлення необхідно подати до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором та (або) до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті засобами електронного зв’язку з КЕП.

Якщо технічна можливість подати повідомлення про прийняття засобами електронного зв’язку відсутня, подайте його на папері разом з копією в електронній формі (Порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту, затверджений постановою КМУ від 17.06.2015 № 413).

Якщо не можете подати повідомлення про прийняття на роботу під час воєнного стану в будь-який з перелічених способів, — приймайте працівника без повідомлення. Потім виправите.

Важливо! Торгово-промислова палата України (далі — ТПП) засвідчила форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що спричинила введення воєнного стану. ТПП підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними для суб’єктів господарської діяльності та (або) фізичних осіб по договору, окремим податковим та (чи) іншим зобов’язанням (обов’язкам), виконання яких (го) настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких (го) стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) (лист ТПП від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1).

Якщо роботодавець не мав об’єктивної можливості подати повідомлення про прийняття працівника на роботу під час воєнного стану — відповідальності за порушення законодавства про працю не буде. Але й не скасує його обов’язок завершити процедуру укладання трудового договору з працівником за першої можливості.

Держпраці у листі від 28.03.2022 № 1340/4/4.1-зв-22 наголошує: роботодавець, який не має можливості через незалежні від нього обставини подати до ДПС повідомлення про прийняття працівника на роботу, повинен підтвердити, що намагався вчинити такі дії.

Для того аби засвідчити, що роботодавець намагався подати повідомлення до ДПС, складіть акт.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді