Як звільнити працівника, обраного народним депутатом України

Пересвідчиться, що працівник дійсно обраний до Верховної Ради. Отримайте заяву про звільнення. Звільніть на підставі, визначеній у КЗпП. У статті — нормативне підґрунтя алгоритму та зразки документів

Гарантії трудових прав народного депутата України встановлюють Конституція, Закон України «Про статус народного депутата України» від 17.11.1992 № 2790-XII (далі — Закон № 2790), Кодекс законів про працю України та інші закони України (ч. 1 ст. 20 Закону № 2790).

Народні депутати України здійснюють свої повноваження на постійній основі (ч. 1 ст. 78 Конституції України; ч. 2 ст. 1 Закону № 2790).

Народні депутати України не можуть:

  • мати іншого представницького мандата;
  • бути на державній службі; обіймати інші оплачувані посади;
  • займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої діяльності);
  • входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку (ч. 2 ст. 78 Конституції України).

Вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності встановлюються законом (ч. 3 ст. 78 Конституції України), зокрема, статтею 3 Закону № 2790.

Народний депутат України — обраний відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України» від 17.11.2011 № 4061-VI представник Українського народу у ВРУ і уповноважений ним протягом строку депутатських повноважень здійснювати повноваження, передбачені Конституцією України та законами України (ч. 1 ст. 1 Закону № 2790).

До прийняття повноважень новообраний народний депутат України має звільнитись з роботи.

Оскільки посада народного депутата України є виборною, роботодавець звільняє працівника за пунктом 5 статті 36 КЗпП (перехід на виборну посаду). Підстава — заява працівника.

Порада. Переконайтеся, що працівника дійсно обрали народним депутатом України. Так, в газеті «Голос України» № 148 від 07.08.2019 уже опубліковано список народних депутатів України, обраних на позачергових виборах народних депутатів України 21.07.2019.

Публікацію офіційного видання ВРУ можете вказати, як додаткову підставу в наказі. Утім, без заяви працівника роботодавець не може звільнити його, лише маючи цю публікацію.

Звільнення має відбутися до дати прийняття нардепом повноважень. Повноваження народного депутата починаються після складення ним присяги на вірність Україні перед ВРУ з моменту скріплення присяги особистим підписом під її текстом (ч. 1 ст. 2 Закону № 2790). Присягу новообрані депутати складають перед ВРУ (ч. 1 ст. 79 Конституції України).

Присягу зачитує найстарший за віком народний депутат України перед відкриттям першої сесії новообраної ВРУ, після чого депутати скріплюють присягу своїми підписами під її текстом (ч. 3 ст. 79 Конституції України).

Перше засідання нової Ради орієнтовно планують на 3 вересня.

Заява може бути, наприклад, такого змісту:

заява про звільнення у зв’язку з переходом на виборну посаду

СКАЧАТИ

Зразок наказу про звільнення

наказ про звільнення у зв’язку з обранням народним депутатомСКАЧАТИ

Нагадаємо, що народному депутату після закінчення строку його повноважень, а також у разі дострокового їх припинення за особистою заявою про складення ним депутатських повноважень надають попередню роботу (посаду), а в разі неможливості цього — його зараховують до резерву кадрів Головного управління державної служби України (ч. 4 ст. 20 Закону № 2790). До речі, Головдержслужбу реорганізовано в Нацдержслужбу.

З працівником, якого в порядку заміщення візьмете на посаду, що її займав народний депутат, укладіть строковий трудовий договір. Цей договір розірвете при поверненні народного депутата на роботу, якщо він забажає повернутися на роботу упродовж трьох місяців після припинення повноважень народного депутата (ч. 7 ст. 20 Закону № 2790).

Як звільнити працівника, обраного народним депутатом України
Ірина Житковаголовний редактор Експертус: Кадри
2020 рік — переступний, високосний. Працюватимемо на день більше. Але ж будуть і свята, і перенесені вихідні, і подовжені завдяки цьому вікенди. Дізнайтеся, як працюватимемо наступного року.

Нагадаємо про інші трудові права народних депутатів України та членів їх сімей:

  • час роботи народного депутата у ВРУ зараховують до стажу державної служби, а також зараховують до його загального і безперервного стажу роботи, стажу роботи (служби) за спеціальністю, стажу роботи, який дає право на встановлення процентних надбавок до заробітної плати та одержання одноразової винагороди за вислугу років (за стаж роботи за спеціальністю на даному підприємстві), процентної надбавки за вислугу років, виплату винагороди за підсумками роботи (ч. 2 ст. 20 Закону № 2790);
калькулятор держслужби

Розрахувати ➤➤➤

  • народного депутата, який є військовослужбовцем, поліцейським, атестованим працівником органів, СБУ, органів і установ виконання покарань і слідчих ізоляторів, інших правоохоронних органів, на строк виконання депутатських повноважень прикомандировують до ВРУ із залишенням на строк виконання депутатських повноважень на службі в зазначених органах і установах. Після закінчення повноважень народного депутата його направляють в установленому порядку в розпорядження відповідних органів і установ для подальшого проходження служби на попередній або, за його згодою, на іншій, не нижчій ніж попередня, посаді (ч. 6 ст. 20 Закону № 2790);
  • дружину (чоловіка) народного депутата діючого скликання, у разі її (його) переїзду на проживання до міста Києва, за її (його) бажанням звільняють із свого місця роботи і повертають на нього у порядку переведення. Державна служба зайнятості першочергово пропонує їм рівноцінну роботу (службу) (ч. 9 ст. 20 Закону № 2790);
  • за народним депутатом зберігають кваліфікаційні категорії, розряди, класні чини на період роботи у ВРУ. Кваліфікаційну атестацію проводять у відповідні строки з виключенням з них періоду роботи у ВРУ (ч. 14 ст. 20 Закону № 2790).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді