Звільнення голови місцевої адміністрації та його заступника після виборів Президента України

В країні — новий Президент. Для місцевих державних адміністрацій це означає кадрові ротації на найвищих щаблях управління. Адже строк призначення голів МДА дорівнює періоду повноважень Президента України. Як оформити припинення повноважень голови місцевої державної адміністрації та його заступника після виборів Президента, роз’яснює експерт. Зразки розпоряджень і записів у трудову книжку допоможуть вам оформити відповідні кадрові процедури.

Країна як єдиний організм. Зміна будь-якої складової призводить до перетворення на усіх рівнях. Обрання нового голови держави урізноманітнює роботу кадровиків. Коли та як саме документувати зміни у трудових відносинах з держслужбовцями, з’ясовуємо крок за кроком.

Припинення трудових відносин голів державних адміністрацій та їх призначення на посади розпочинається у триденний строк після оприлюднення відповідного розпорядження Президента України, адже саме він наділений правом звільнення голів місцевих державних адміністрацій.

Порядок призначення та звільнення голів місцевих державних адміністрацій

Голову місцевої державної адміністрації (далі — МДА) призначає на посаду і звільняє з неї Президент України за поданням КМУ (ст. 118 Конституції України). Строк призначення голів МДА ˜— період повноважень Президента України (ч. 2 ст. 8 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» від 09.04.1999 № 586-XIV; далі — Закон № 586).

У разі обрання нового Президента України голови МДА продовжують здійснювати свої повноваження до призначення в установленому порядку нових (ч. 4 ст. 9 Закону № 586).

Порядок підготовки пропозицій та попереднього розгляду кандидатур для призначення на посади та звільнення з посад керівників МДА визначає Указ Президента України від 04.08.2006 № 675/2006. Детальніше розгляд питань щодо призначення голів МДА регламентує Порядок розгляду питань, пов’язаних з підготовкою і внесенням подань щодо осіб, призначення на посаду та звільнення з посади яких здійснюється Верховною Радою України, Президентом України або Кабінетом Міністрів України чи погоджується з Кабінетом Міністрів України, затверджений постановою КМУ від 11.04.2012 № 298 (далі — Порядок № 298).

Так, на підставі акта Президента України або КМУ щодо призначення на посаду чи звільнення з посади особи в установленому порядку відповідний орган або підприємство у триденний строк видає наказ (розпорядження) за місцем її роботи. У наказі зазначають дату початку роботи на відповідній посаді або припинення роботи. Копію наказу надсилають у триденний строк після його видання до Адміністрації Президента України та Секретаріату КМУ (п. 15 Порядку № 298).

Розгляньмо на прикладі голови РДА.

Після оприлюднення на сайті Президента України розпорядження про звільнення голова РДА у триденний строк видає розпорядження про припинення своїх повноважень.

Розпорядження про припинення повноважень голови РДА після виборів Президента

Припинення повноважень голови РДА скачати зразок

СКАЧАТИ ➥

У триденний строк після видання розпорядження про припинення повноважень голови РДА служба управління персоналом апарату адміністрації направляє копію розпорядження до ОДА.

Призначення та звільнення заступників голів місцевих державних адміністрацій

Перші заступники та заступники голів МДА заявляють про припинення своїх повноважень новопризначеним головам МДА в день їх призначення (ч. 3 ст. 10 Закону № 586).

Першого заступника та заступника голови ОДА призначає на посаду та звільняє з неї голова ОДА за погодженням із КМУ (ч. 2 ст.10 Закону № 586).

Щодо звільнення заступника голови райдержадміністрації, то першого заступника та заступників голови РДА призначає на посаду та звільняє з неї голова РДА за погодженням з головою ОДА (ч. 2 ст.10 Закону № 586).

Перший заступник та заступники голови РДА в день призначення нового голови РДА подають йому заяву про припинення своїх повноважень.

Заява про припинення повноважень заступника голови РДА

Зразок заяви про припинення повноважень заступника голови РДА

СКАЧАТИ ➥

Новопризначений голова РДА рішення щодо погодження чи відхилення заяви заступника вказує у резолюції на заяві.

Якщо він приймає відставку заступника, кадрова служба готує проект подання до ОДА про погодження звільнення заступника голови РДА. Після отримання погодження голова РДА видає розпорядження про звільнення заступника голови. Підстава — пункт 9 статті 36 КЗпП і стаття 10 Закону Закон № 586.

Якщо голова РДА вирішує, що заступник голови і надалі працюватиме на посаді, жодних розпорядчих документів видавати не потрібно.

Зразок запису про звільнення заступника голови РДА

Звільнення заступника голови РДА зразок заповнення трудовоїСКАЧАТИ ➥

Отже, чекаємо на рішення Президента, та можливі звільнення голів місцевих державних адміністрацій.

5 настанов, щоб унести в трудову книжку запис про звільнення


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді