Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

Автор
порталу «Кадровик-01»
У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.

Міноборони збільшило кількість офіцерів, що призивають на військову службу офіцерів запасу восени 2018 року, з 500 до 1000 осіб. Відповідні зміни Міноборони внесло до наказу «Про призов громадян України на військову службу за призовом осіб офіцерського складу у 2018 році» від 22.05.2018 № 231.

Юридична служби ЗСУ роз’яснила, чим обумовлено збільшення планованої кількості офіцерів, яких призивають. Так, потрібно збільшити кількість призовників для доукомплектування первинних офіцерських посад у небойових військових частинах (арсенали, бази, склади, навчальні центри, полігони) ЗСУ фахівцями дефіцитних спеціальностей, зокрема фахівцями механізованих, інженерних підрозділів, зв’язку та автоматизованих систем управління, морально-психологічного та медичного забезпечення.

Хто підпадає під призов офіцерів запасу 2018

Нагадаємо, що на військову службу офіцерів запасу призивають громадян України до 43 років, які:

  • мають вищу освіту за освітнім ступенем не нижче бакалавра;
  • пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу (закінчили військові кафедри);
  • отримали первинне офіцерське звання.

Чоловіків і жінок — випускників військових кафедр українських ВНЗ можуть залучати до служби за призовом офіцерів запасу на рівних умовах.

Призов на військову службу офіцерів запасу жінок-військовослужбовців

Військовослужбовців-жінок дозволено призначати на штатні посади військових частин — стрільців, снайперів, розвідників, кулеметників, гранатометників, механіків-водіїв, інструкторів з тактичної медицини, навідників, зенітників, техніків, командирів відділень, командирів бойових машин тощо (Тимчасовий перелік штатних посад рядового, сержантського і старшинського складу з урахуванням тих, на які дозволяється призначати військовослужбовців-жінок, та відповідних їм військових звань і тарифних розрядів посад, затверджений наказом Міноборони від 27.05.2014 № 337).

Кому та за яких умов надають відстрочку від призову офіцерів запасу 2018

Відстрочку від призову на військову службу офіцерів надають тільки за рішенням атестаційної комісії обласного військкомату.

➤ Як оформити увільнення від роботи працівника, якого призивають на військову службу офіцерів запасу

Відповідальність за призов офіцерів запасу 2018

Ухилення від призову на військову службу за призовом осіб офіцерського складу карається обмеженням волі на строк до 3 років (ст. 335 Кримінального кодексу України).

 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді