Заповнення трудової книжки ФОП-роботодавцем

Коли фізична особа — підприємець починає використовувати найману працю, вона автоматично стає роботодавцем. Саме з цього моменту виникає безліч запитань. Чи має ФОП заповнювати трудові книжки працівників у 2019 році? Що робити, якщо підприємець не має печатки? Чи оформлює ФОП трудову книжку особі, яка працевлаштовується вперше? Експертні відповіді на запитання чекають на вас у статті.


Відповідно до ч. 1 ст. 3 КЗпП Законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності (далі — підприємство), а також осіб, які працюють за трудовими договорами з фізичними особами — підприємцями (ФОП).

Чек-ліст обов’язкових кадрових документів ФОП

Тож на запитання «заповнює чи не заповнює ФОП трудові книжки найманих працівників», відповідь однозначна — заповнює. Підтвердження знаходимо у ст. 48 КЗпП: Трудові книжки ведуть на всіх працівників, які працюють на підприємстві або у ФОП понад п’ять днів.

Відповідно працівникам, які стають на роботу вперше, трудову книжку фізична особа підприємець має оформити не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу.

Сумніви у фахівців кадрової справи та у ФОП щодо можливості виписування ними трудової книжки найчастіше пов’язані з тим, що Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58 (далі — Інструкція № 58):

  • наділяє відповідними правами та обов’язками лише представників юридичних осіб;
  • вимагає засвідчити печаткою підприємства відомості і підпис особи, відповідальної за видавання трудових книжок.

Чи заповнює ФОП трудові книжки, якщо не має печатки?

Згідно з Господарським кодексом України наявність або відсутність відбитка печатки суб’єкта господарювання на документі не створює юридичних наслідків. Отже, суб’єкт господарювання, зокрема ФОП, має право, але не зобов’язаний, використовувати у своїй діяльності печатки.

Якщо відсутність печатки у юридичної особи не суперечить обов’язку оформлювати трудову книжку працівника, то такий підхід потрібно застосовувати і щодо ФОПа.

У разі, якщо фізична особа підприємець стала першим роботодавцем у житті особи, трудова книжка також має бути виписана, не залежно від наявності печатки.

Обмеження ФОП у праві оформлювати трудову книжку вперше означало б і неможливість:

  • змінити записи у трудових книжках про прізвище, ім’я, по батькові і дату народження, оскільки ФОП і не підприємство, і не має печатки (п. 2.13 Інструкції № 58);
  • внести відомості до записів про роботу, бо записи, визначенні пунктом 2.19 Інструкції № 58, вносять до занесення відомостей про роботу на підприємстві;
  • внести записи про роботу, нагородження і заохочення, оскільки потрібно як заголовок зазначити повне найменування підприємства (п. 2.14, 2.25 Інструкції № 58);
  • внести записи про звільнення, які засвідчує підписом керівник підприємства або спеціально уповноважена ним особа й скріплює печаткою тощо.

Увага!

Інструкція № 58 використовує термін «підприємство» у значенні «роботодавець». Згідно з абз. 2 п. 1 ст. 1 розд. 1 Закону України «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності» від 22.06.2012 № 5026-VI і ФОП, і підприємство є роботодавцями.

Мінсоцполітики у листі від 03.12.2015 № 492/06/186-15 підтвердило, що ФОП-роботодавець повинен оформлювати трудову книжку працівнику, який працевлаштовується вперше. Інструкцією № 58 маємо керуватися лише в частині, що не суперечить нормативним актам вищої юридичної сили, зокрема, ст. 48 КЗпП.

Заповнення трудової книжки ФОП-роботодавцемДізнайтеся, де і як ФОП-роботодавцю зберігати документи з персоналу, щоб не наразитися на штраф

Тож фізична особа — підприємець і трудова книжка правомірно співіснують у межах чинного законодавства. Навіть, коли ФОП шукає зразок заповнення трудової книжки при прийнятті на роботу, він може скористатися зразком такого заповнення юридичної особи.

Стане у пригоді тематичний вебінар «ФОП-роботодавець: як документувати трудові відносини і не робити зайвого»

як заповнювати трудову книжку фоп

Переглянути запис


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді