Робочий день напередодні свята: тривалість

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
У КЗпП закріплено, що напередодні свята тривалість роботи працівників із п’ятиденним та шестиденним робочим тижнем скорочується на одну годину. Розберімося, зокрема, за яких умов робочий день напередодні свята може становити 8 годин

 

Відповідно до частини першої статті 53 КЗпП напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи працівників, крім працівників, зазначених у статті 51 КЗпП, скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні.

Зверніть увагу! Передсвятковий робочий день не скорочується на одну годину лише працівникам, яким, відповідно до статті 51 КЗпП, встановлено скорочений робочий час.

Чи скорочується робочий час напередодні святкового дня при змінному графіку роботи?

Скорочення робочого дня напередодні свята при шестиденному робочому тижні

Графік роботи деяких організація передбачає шестиденний робочий тиждень з одним вихідним (неділя) з тривалістю робочого дня, приміром, з понеділка по п’ятницю — по 7 годин, субота — 5 годин.

Тривалість робочого дня напередодні святаВам стане у пригоді: Норма робочого часу на 2022 рік

Тож, якщо святковий або неробочий день (ст. 73 КЗпП) припадає на неділю, то тривалість роботи у суботу має бути скорочена на 1 годину і становитиме — 4 години. Якщо святковий або неробочий день припадає на інший день тижня, то тривалість роботи у передсвятковий робочий день становитиме — 6 годин.

Тривалість роботи у передсвятковий день для працівників з чотириденним робочим тижнем

При встановленні неповного робочого часу (неповного робочого дня чи тижня) працю оплачують пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку (ч. 2 ст. 56 КЗпП). Скорочення робочого часу в передсвятковий день для таких працівників призведе до зменшення розміру зарплати.

Тож, для працівників, які працюють в режимі неповного робочого часу, робочий день напередодні святкового або неробочого дня не скорочують. Таку ж думку висловлено і в листах Мінсоцполітики, зокрема, від 28.08.2014 № 395/13/116-14 та № 397/13/116-14, від 05.06.2015 № 8403/0/14-15/10.

 

Коли тривалість роботи у передсвятковий день може не скорочуватися

Тривалість роботи у день, що передує святковому, може становити 8 годин лише за умови, що відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку в організації у цей день передбачено роботу впродовж 9 годин.

При розрахунку в організації балансу робочого часу на рік норму статті 53 КЗпП має бути враховано, а тому за рік чи за будь-який інший обліковий період тривалість роботи зменшують при 40-годинному робочому тижні на відповідну кількість робочих годин.

У разі неможливості скорочення часу роботи на одну годину напередодні святкових та неробочих днів, працівникові має бути надано компенсацію шляхом скорочення робочого часу в інший день.

Штрафи 2022

 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді