Звільнення під час лікарняного за згодою сторін

Однією із підстав звільнення — є звільнення за угодою сторін. Як бути, якщо наказ про звільнення підписано, дату звільнення визначено, — а працівник захворів? Як правильно звільнити працівника за згодою сторін під час лікарняного?

При домовленості між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом про припинення трудового договору за пунктом 1 статті 36 (за угодою сторін) КЗпП договір припиняється в строк, визначений сторонами.

Анулювання такої домовленості може мати місце лише при взаємній згоді на це роботодавця і працівника (п. 8 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 № 9).

Згідно з частиною третьою статті 40 КЗпП не допускається звільнення з ініціативи роботодавця в період тимчасової непрацездатності працівника (крім звільнення за пунктом 5 цієї статті), а також у період перебування працівника у відпустці. Проте у випадку звільнення за угодою сторін така норма не підлягає застосуванню, оскільки звільнення за угодою сторін, передбачене пунктом 1 статті 36 КЗпП, не є розірванням трудового договору з ініціативи роботодавця.

У разі звільнення за угодою сторін відкликати заяву про звільнення (на відміну від звільнення за власним бажанням) або змінити дату звільнення в односторонньому порядку працівник не має права, оскільки законодавством це не передбачено.

На підставі частини першої статті 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), якщо інше не передбачено законом.

Увага!

Листок непрацездатності оплачується не по день звільнення, а за весь період до відновлення працездатності або встановлення МСЕК інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності.

Кількість листків непрацездатності, які підлягатимуть оплаті, має визначатися за принципом, що вони видані за одним страховим випадком, який настав у період роботи.

Ураховуючи зазначене, можна дійти висновку, що роботодавець має звільнити працівника згідно з поданою раніше заявою за угодою сторін, а листок непрацездатності оплатити у встановленому порядку.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді