Відпустка за сумісництвом: тривалість, види та порядок надання

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
Законодавство гарантує право сумісникам отримувати щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Який порядок надання відпустки суміснику, чи можлива відпустка за сумісництвом на одному підприємстві, чи вносити сумісників до графіка відпусток, чи передбачає законодавство відпустку на дітей суміснику — розкажемо у статті.

Нормами статті 2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон «Про відпустки») для працівників закріплена гарантія на відпочинок (відпустку). Слід зазначити, що сумісники мають таке саме право на щорічну відпустку, як й інші працівники.

Відпустку надавають у випадках, передбачених законодавством, із визначенням строку, впродовж якого вона триватиме. На час відпочинку (відпустки) за працівником зберігається місце роботи, зарплата (допомога).

Ірина Житкова шеф-­редактор Експертус Кадри
Як надавати ту чи ту відпустку, як оформити компенсацію, чи вносити зміни до графіка відпусток у зв’язку з новаціями, чи оплачувані відпустки — тепер неоплачувані... Тримайте відповіді експертів на найчастіші запитання від ваших колег.

У винятrових випадках допускається компенсація невикористаних днів відпустки в грошовому еквіваленті. Перелік таких випадків закріплений у статті 24 Закону про відпустки: якщо працівник, зокрема і сумісник, звільнився, а він не використав усі належні йому дні щорічної відпустки, йому їх компенсують у грошовому еквіваленті. Працівникам, що мають дітей, відшкодовують також і дні невикористаної додаткової відпустки «на дітей». Також працівникам, призваним на строкову військову службу за їх бажанням та на підставі заяви виплачується грошова компенсація за всі не використані ними дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. Відповідна заява подається не пізніше останнього дня місяця, в якому працівник був увільнений від роботи у зв’язку з призовом на військову службу (ч. 2 ст. 24 Закону «Про відпустки»). 

Крім того, щорічна основна відпустка суміснику може компенсовуватися в грошовому еквіваленті за його бажанням. Але слід пам’ятати, що загалом працівник повинен відпочивати не менше 24-х календарних днів (підсумовується кількість днів щорічної та додаткової відпусток).

Увага!

Врахуйте, що особам віком до вісімнадцяти років заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.

Види відпусток за сумісництвом

Перш за все, слід зазначити, що відпустка по сумісництву може бути щорічна основна, додаткова, без збереження заробітної плати та соціальна відпустка сумісникам. Тривалість щорічної основної відпустки сумісника така ж, як і в інших працівників відповідної професії, які працюють на умовах повного робочого часу.

Надавайте щорічні відпустки повної тривалості сумісникам до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на підприємстві — одночасно з відпусткою за основним місцем роботи. Після закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи одночасний похід у відпустку за основним місцем роботи і за сумісництвом є виключно правом працівника, а не обов’язком.

Законодавством передбачено для працівників, що працюють за сумісництвом, право отримувати щорічну додаткову відпустку зі шкідливими та важкими умовами праці та за особливий характер праці, залежно від зайнятості у цих умовах. Додаткова відпустка працівнику надається у разі, якщо він працює зі шкідливими та важкими умовами не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв.

Право на додаткову відпустку за ненормований робочий день сумісники не мають. Оскільки чинним законодавством сумісникам передбачається встановлення нормованого робочого часу.

Працівники, які працюють за сумісництвом, мають право на соціальні відпустки, передбачені статтями 17-19 Закону про відпустки:

Надаються соціальні відпустки за сумісництвом одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

Ірина Житкова шеф-редактор Експертус Кадри
Збережіть собі цю шпаргалку. Експерт зібрав усе, що потрібно знати кадровику про стаж для щорічної відпустки. Також врахували останні зміни, що діють із 24 грудня 2023 року.

Тривалість відпустки за сумісництвом

Відпустка зовнішньому суміснику, як і внутрішньому, надається тривалістю не менше ніж 24 дні, і не залежить від того, яка у працівника зайнятість.

Сумісники, що безперервно працюють на підприємстві менше шести місяців, можуть іти на повний період щорічної відпустки одночасно із відпусткою за основним місцем роботи. Така пільга передбачена пунктом 6 частини 7 статті 10 Закону про відпустки. В наступні роки роботи ця перевага втрачається.

Якщо зовнішній сумісник, відпустка якого за основним місцем роботи більшої тривалості, ніж за сумісництвом забажає продовжити свій відпочинок — надайте такому працівнику відпустку без збереження заробітної плати до закінчення відпустки за основним місцем роботи.

Оформлення відпустки суміснику

Законом про відпустки не передбачено винятків щодо включення відпусток сумісників до графіка відпусток:

  • черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджує власник або уповноважений ним органом за погодженням з профспілкою чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводяться до відома всіх працівників;
  • при складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку (ч. 10 ст. 10 Закону про відпустки).

Отже, сумісники у графіку відпусток мають бути обов’язково.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді