Перехід на зимовий час 2023 в табелі обліку та графіках змінності

Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
У ніч з 28 на 29 жовтня українці переведуть свої годинники на годину назад. Що має врахувати роботодавець, кадровик та працівник під час осіннього переведення часу?

В Україні двічі на рік, навесні та восени, переводять годинникові стрілки відповідно вперед та назад. Так скеровує пункт 1 постанови КМУ «Про порядок обчислення часу на території України» від 13.05.1996 № 509.

Осіннє переведення годинників 2023 відбудеться у ніч з 28 на 29 жовтня о 4 (четвертій) годині за київським часом. Час буде переведено на годину назад.

Переведення часу в роботі кадровика

Роботодавцю необхідно пам’ятати, що внаслідок переведення часу фактична тривалість нічної зміни восени буде на годину більша.

Враховуйте зміни в тривалості робочого часу в графіках змінності осіб, що працюватимуть у ніч переведення часу. Осіннє переведення годинника відбийте в табелі обліку використання робочого часу. Зазначте у ньому фактичну тривалість робочого часу. Виняток — час, що припадає на перерву для відпочинку та харчування.

Табель обліку використання робочого часу за жовтень 2023 року з урахуванням переведення годинників на зимовий час

Перехід на зимовий час 2023 в табелі обліку та графіках змінності

СКАЧАТИ

Пам'ятайте, що ознайомлювати працівників з графіками змінності слід не пізніше ніж за місяць до введення в дію (п. 13 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для робітників та службовців підприємств, установ, організацій, затверджених постановою Держкомпраці СРСР від 20.07.1984 № 213). Робити це має безпосередній керівник працівників. Якщо працівників мало, вони можуть проставити відмітки про ознайомлення на графіку. Якщо багато, необхідно оформити й долучити до графіка аркуш ознайомлення.

 



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді