Продовження листка непрацездатності: нюанси оформлення та оплати

Часто-густо тривалу тимчасову непрацездатність працівник підтверджує кількома листками непрацездатності. У цій ситуації насамперед слід з’ясувати, який листок непрацездатності є первинним, який видано на продовження попереднього, а який відкрито за новим страховим випадком. Адже перші п’ять днів тимчасової непрацездатності за кожним окремим страховим випадком підприємство оплачує за свій кошт, а лише з шостого дня — нараховує виплати коштом. Тому правильне оформлення листків непрацездатності є дуже важливим для їх оплати.

Варто зазначити, що випадок тимчасової непрацездатності вважається одним, якщо тимчасова непрацездатність триває безперервно від початку визначеного захворювання, що підтверджує видача листка непрацездатності, з можливим продовженням лікування в одному або кількох закладах охорони здоров’я, до відновлення працездатності (абз. 5 п. 1.3 Положення № 189). Відновлення працездатності підтверджує закриття листка непрацездатності, у якому на лицьовому боці заповнено поле «Стати до роботи».

Як установлює пункт 3.13 Інструкції № 532, у разі продовження тимчасової непрацездатності на лицьовому боці первинного листка непрацездатності підкреслюють напис «продовжує хворіти» (виконаний великими літерами) та зазначають номер нового листка непрацездатності. Тобто у цьому разі новий листок непрацездатності є продовженням первинного.

Своєю чергою, у новому листку непрацездатності підкреслюють слово «продовження» із зазначенням номера та серії попереднього листка непрацездатності (п. 3.1 Інструкції № 532).

Зазвичай у разі правильного заповнення листків непрацездатності проблем з їх оплатою не виникає. Тобто, якщо працівник надав до організації два правильно заповнені листки непрацездатності, то залежно від їх заповнення можливі два варіанти виплати за цими листками.

  1. Якщо у первинному листку непрацездатності підкреслено запис «продовжує хворіти», а в другому підкреслено слово «продовження» в записі «первинний, продовження листка №» (виконаному великими літерами) та вказано номер первинного листка непрацездатності, то розрахунковий період для обчислення суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та допомоги по тимчасовій непрацездатності визначають лише один раз — за первинним листком непрацездатності. При цьому перші п’ять днів тимчасової непрацездатності коштом організації оплачують лише за первинним листком непрацездатності, а решту — коштом Фонду.
  2. Якщо ж на першому листку непрацездатності заповнено графу «стати до роботи» (виконану великими літерами), а на другому підкреслено слово «первинний», це означає, що листки непрацездатності видано за різними страховими випадками. Отже, розрахунковий період визначають за кожним із страхових випадків окремо.

Здавалося б, з оплатою таких листків непрацездатності все зрозуміло. Утім, на практиці трапляються різні ситуації, що викликають чимало запитань. Розгляньмо їх детальніше.

Детальніше про те, чи можна продовжити «лікарняний» вагітній працівниці — у консультацій «Лікарняний вагітним: чи можна продовжувати і в яких випадках»

    Період тимчасової непрацездатності переривається

    Іноді працівник приносить два листки непрацездатності (первинний та наступний, що є його продовженням), але між датою закриття першого і датою початку другого є перерва — два вихідних дні. Як оплачувати у такому разі перші п’ять днів тимчасової непрацездатності — за одним листком непрацездатності чи за обома?

    Слід пам’ятати: якщо особа стала непрацездатною з приводу того самого захворювання, травми до виходу на роботу, випадок тимчасової непрацездатності не переривається (абз. 5 п. 1.3 Положення № 189).

    Отже, у цій ситуації маємо один і той самий випадок тимчасової непрацездатності. Відповідно, розрахунковий період за обома листками непрацездатності однаковий, а перші п’ять днів тимчасової непрацездатності коштом організації слід оплатити лише за першим листком непрацездатності.

    Та це ще не все. Із 04.07.2015 діє правило, згідно з яким у разі захворювання чи травми на весь період тимчасової непрацездатності до відновлення працездатності видають листок непрацездатності, що обраховується в календарних днях (п. 2.1 Інструкції № 455). Утім, попри те що в разі хвороби працівників оплачують календарні дні їх тимчасової непрацездатності, у цій ситуації оплачувати дні перерви тимчасової непрацездатності (тобто вихідні дні) не потрібно. Позаяк оплаті підлягають лише ті дні хвороби працівника, які зазначені у листках непрацездатності.

    Порушення режиму хворим працівником

    Трапляється й так, що хворий працівник забуває про черговий візит до лікаря або з інших причин порушує режим відвідування лікаря. За таких обставин листок непрацездатності, якщо хворого визнано непрацездатним, продовжують з дня, коли хворий відвідав лікаря (п. 10 Інструкції № 532).

    Це пояснюється тим, що видачу та продовження документів, які засвідчують тимчасову непрацездатність, здійснюють тільки після особистого огляду хворого лікуючим лікарем (п. 1.7 Інструкції № 455).

    Звісно, у такому разі випадок тимчасової непрацездатності не переривається. Водночас маємо порушення хворим режиму, призначеного йому лікарем (як-от несвоєчасна явка на прийом). А відповідно до вимог частини другої статті 23 Закону № 1105 застраховані особи, які в період отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності порушують режим, установлений для них лікарем, або не з’являються без поважних причин у призначений строк на медичний огляд, втрачають право на цю допомогу з дня допущення порушення.

    Дні, коли хворий працівник не з’являється на прийом до лікаря, не оплачують, адже лікар їх не вписує до листка непрацездатності. До того ж, як бути надалі з оплатою листка непрацездатності, має вирішити комісія (уповноважений) із соціального страхування (далі — комісія).

    Якщо працівник не відвідував лікаря з поважної причини, то комісія може прийняти рішення про продовження виплат за листком непрацездатності. І навпаки — якщо працівник не назве поважної причини, комісія матиме всі підстави для відмови у наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності.

    Неправильне оформлення листка непрацездатності

    Не можна оминути увагою і випадки неправильного оформлення лікарем листків непрацездатності.

    Приміром, коли працівник надав два листки непрацездатності. В одному — за період з 25 по 29 січня 2016 року — міститься припис: «Стати до роботи 30 січня 2016 року». А другий — за період з 01 по 05 лютого 2016 року видано як продовження попереднього листка непрацездатності.

    Як бачимо, з оформлення листка непрацездатності не можна одразу сказати, як визначати розрахунковий період (як один період чи два різних) та оплатити перші п’ять днів непрацездатності коштом організації.

    За оформленням листків непрацездатності ця ситуація дуже схожа на два окремих випадки тимчасової непрацездатності, коли і розрахунковий період різний, і оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності коштом організації провадиться за кожним випадком окремо.

    Однак комісія має ретельно розглянути ці листки непрацездатності, адже тут може мати місце некоректне заповнення першого або другого листка непрацездатності.

    Якщо другий листок непрацездатності заповнено некоректно (тобто не можна зрозуміти, первинний це листок непрацездатності чи продовжений), слід віднести його до лікаря. І лікар, який видав листок непрацездатності, має доповнити його або, закресливши помилкові дані, вказати правильні. А далі — написати «Виправленому вірити», поставити свій підпис та печатку медичного закладу.

    Нагадаємо також, що Фонд має право перевіряти обгрунтованість видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам. Тож, комісія може скористатися своїм правом звернутися до робочих органів відділень Фонду задля перевірки правильності видачі та продовження листків непрацездатності працівнику. У такий спосіб організація убезпечить себе від зайвого нарахування:

    • сум оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності — якщо у першому листку непрацездатності лікар мав підкреслити напис «продовжує хворіти»;
    • сум допомоги по тимчасовій непрацездатності — якщо у другому листку непрацездатності лікар забув підкреслити слово «первинний». 

    Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

    зміст

    Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

    Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

    ❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

    Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

    Перевірки Держпраці під час воєнного стану

    Останні новини

    Усі новини

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді