Оплата листка непрацездатності учаснику бойових дій

Законодавчо установлено, що учасники бойових дій мають пільгу на оплату листка непрацездатності. Тобто лікарняні їм оплачуються у 100%-му розмірі середньої зарплати. Але чи буде застосовано таку пільгу, якщо, наприклад, страховий стаж учасника бойових дій за останні 12 місяців менший 6 місяців?

Відповідно до статті 5 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII (далі — Закон № 3551) учасники бойових дій — це особи, які брали участь у виконанні бойових завдань, захищаючи Батьківщину у складі військових підрозділів, з’єднань, об’єднань всіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях як у воєнний, так і у мирний час.

Для цієї категорії осіб законодавчо встановлено низку пільг. Окрім інших пільг, установлених для учасників бойових дій статтею 12 Закону № 3551, однією із вагомих є оплата лікарняних у 100%-му розмірі середньої заробітної плати/доходу, не залежно від страхового стажу.

Для отримання такої пільги необхідно надати копію посвідчення учасника бойових дій, яке й стане підтвердженням права на пільгу

Обчислення страхового стажу учасника бойових дій

Страховий стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Дійсно, ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону № 3551, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі 100% середньої заробітної плати/доходу (п. 5 ч. 1 ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV; Закон № 1105).

Проте за працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які отримували компенсаційні виплати, що виплачував роботодавець за рахунок коштів державного бюджету в межах середнього заробітку відповідно до постанови КМУ від 04.03.2015 № 105, єдиний внесок не нараховувався і, відповідно, період отримання таких виплат до страхового стажу не зараховується.

Це визначено, зокрема частиною 7 статті 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI визначено, що єдиний внесок не нараховується на виплати та не утримується з виплат, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та /або введення воєнного стану.

Якщо страховий стаж за останні 12 місяців менший 6 місяців

Період несплати єдиного внеску не включається до страхового стажу застрахованої особи, і якщо страховий стаж особи за останні 12 місяців становить менше 6 місяців, застосовуються норми частини четвертої статті 19 Закону № 1105.

Згідно з частиною 4 статті 19 Закону № 1105 застраховані особи, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку, за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, мають страховий стаж менше 6 місяців, мають право на матеріальне забезпечення відповідно до цього Закону в таких розмірах: …допомога по тимчасовій непрацездатності — виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку.

Отже, попри те що учасник бойових дій має право на оплату листка непрацездатності у розмірі 100% середньої заробітної плати/доходу (згідно з п. 5 ч. 1 ст. 24 Закону № 1105), але його страховий стаж за останні 12 місяців становить менше 6 місяців, то при оплаті матеріального забезпечення буде застосовуватись обмеження, передбачене частиною 4 статті 19 Закону № 1105.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді