Зміна № 12 до Класифікатора професій: огляд змін

Наказом Мінекономіки від 23.06.2023 № 6312 була затверджена Зміна 12 до Класифікатора професій ДК 003:2010. У матеріалі проведемо огляд та аналіз чинних змін, розберемося, які професії виключили, змінили і додали в Класифікатор професій

Останні Зміни № 12 до Національного класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (далі — КП) затверджені наказом Мінекономіки від 23.06.2023 № 6312 «Про затвердження Зміни № 12 до національного класифікатора ДК 003:2010» (далі — Наказ № 6312).

Наказ № 6312 належить до наказів міністерств, які не підлягають державній реєстрації і набувають чинності, як правило, з дати прийняття. На офіційному сайті ВРУ оприлюднена Зміна № 12 до Класифікатора професій. Тобто Наказ № 6312 є чинним.

Зміна 12 до класифікатора професій — огляд

Спершу звернемо увагу на абзац третій підрозділу 4.3 «Фахівці» Розділу 4 «Описання розділів класифікації професій» КП, який викладено в новій редакції. Віднині тут закріплено, що до розділу «Фахівці» належать професії, які вимагають освітньої кваліфікації за певним рівнем освіти, а саме:

БУЛО СТАЛО

До цього розділу належать професії, яким відповідає кваліфікація за дипломом чи іншим відповідним документом:

  • молодшого спеціаліста;
  • бакалавра;
  • спеціаліста, що проходить післядипломну підготовку (стажування, інтернатуру, клінічну ординатуру тощо);
  • спеціаліста (на роботах з керування складними технічними комплексами чи їх обслуговування)
До цього розділу належать професії, що вимагають освітньої кваліфікації за рівнем фахової передвищої освіти, початковим рівнем (коротким циклом) вищої освіти і в окремих випадках першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти

Як цю вимогу застосувати? Це, зокрема, може відобразитися у розділі «Кваліфікаційні вимоги» посадової інструкції на посади фахівців.

Розробники Зміни 12 до Класифікатора професій 2023 також внесли 29 професійних назв робіт, скасували 10 професійних назв робіт та змінили 11.

Скасування та зміни професійних назв робіт/професій серед іншого, обумовлені адаптацією понять і термінів до міжнародної практики їх застосування; зміною функціональних обов’язків за професією, технологій виробництва та організації праці.

У Зміні 12 до класифікатора окремі професій професійні назви робіт скасовано, змінено назви або внесено нові. Ці дії згруповані за директивами в такій послідовності: «Скасувати», «Змінити», «Унести» та відповідно до зростання кодів.

Зміна 12 до Класифікатора професій стосується, переважно, працівників підрозділів цивільного захисту, кіновиробництва, аудиту і бухгалтерії, військових, інженерів в різних галузях інженерної справи, керівників вищої ланки тощо.

Важливо! Згідно зі Зміною № 11, від 29 грудня 2022 року введено нове угруповання до КП — «Військовослужбовці (рядовий, сержантський і старшинський склад)», код КП 5164.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

У наказі № 6312 усі види змін (директиви) відображені окремо у додатку А (покажчики професійних назв робіт за класифікаційними угрупованнями) і додатку Б (абетковий покажчик професійних назв робіт)

Директива «СКАСУВАТИ» у Зміні 12 до класифікатора професій

За цією директивою скасовується професійна назва роботи в КП. Утім, рекомендуємо звірити нові професійні назви робіт з тими, які виключено згідно з цими змінами, оскільки частина нових назв може бути внесена на заміну виключених.

У таблиці наводимо 10 професійних назв робіт (посад), які скасовуються відповідно до Зміни 12 до класифікатора професій:

image82

СКАЧАТИ

Директива «ЗМІНИТИ» у Зміні 12 до класифікатора професій

Директива «ЗМІНИТИ» означає зміну назви роботи (професії) у КП. Оформлення змін за цією проводиться таким чином: спочатку наводиться позиція, яка є, потім — позиція, яка має бути. Код КП за директивою «ЗМІНИТИ» не змінюється.

У таблиці наводимо 11 професійних назв робіт (посад), які змінюються відповідно до Зміни 12 до класифікатора професій:

image66

СКАЧАТИ

Директива «УНЕСТИ» у Зміні 12 до класифікатора професій

За цією директивою вносяться нові професійні назви робіт у КП. Проте, рекомендуємо звірити нові професійні назви робіт з тими, які виключено згідно з цими змінами, оскільки частина нових назв може бути внесена на заміну виключених.

У таблиці наводимо 29 професійних назв робіт (посад), які вносяться відповідно до Зміни 12 до класифікатора професій:

image29

СКАЧАТИ

Аналіз Зміни 12 до класифікатора професій за розділами КП

Зміна 12 до Класифікатора професій 2023 стосується, здебільшого, скасування, зміни або внесення нових професійних назв робіт/професій.

Отже, в таблиці наводимо аналіз Зміни класифікатора професій за розділами КП.

Назва розділу КП Скасовано назву Змінено назву Унесено назву Усього
Законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі) 3 3 6 12
Професіонали 4 3 17 24
Фахівці 2 2 3 7
Працівники сфери торгівлі та послуг 1 3 2 6
Робітники з обслуговування, експлуатації та контролю за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин 1 1
Разом 10 11 29 50

Таким чином, найбільше змін внесено до розділів КП «Професіонали» і «Законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі)».

БУЛО


зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді