Скасовуюче повідомлення про прийняття на роботу: коли і як подавати

Автор
порталу «Кадровик-01»
Часом обставини складаються так, що новоприйнятий працівник не вийшов на роботу. В такому випадку необхідно повідомити ДПС про анулювання повідомлення про прийняття на роботу. В які строки це необхідно зробити? Чи передбачена відповідальність за неподання скасовуючого повідомлення про прийняття на роботу?

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом

Стаття 24 КЗпП скеровує, що працівника не можна допустити до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України

Водночас непоодинокі випадки, коли працівник не з’являється на підприємстві в перший свій робочий день.

Як безпосередньому керівнику та кадровику необхідно діяти, залежить від причин відсутності працівника.

Якщо вдалося зв’язатися з працівником і він повідомив про небажання приступити до роботи, на підставі заяви працівника чи акта про відмову працівника приступити до роботи слід видати наказ про скасування наказу про прийняття на роботу.

Після скасування наказу про прийняття також необхідно анулювати повідомлення про прийняття.

Як анулювати повідомлення про прийняття на роботу

Якщо прийнятий працівник не приступив до роботи, подайте до ДПС скасовуюче повідомлення.

Законодавство не визначає строків, в які подають скасовуюче повідомлення про прийняття. Водночас доцільно подати його до ДПС після того, як скасуєте наказ про прийняття на роботу.

Звертаємо вашу увагу, що статтею 265 КЗпП (за порушення інших вимог трудового законодавства), передбачено штраф у розмірі 1 МЗП застосовуються за неподання чи несвоєчасне подання повідом­лення про прийняття працівника на роботу тільки з позначкою «початкове».

Тобто скасовуюче повідомлення подають, коли в цьому виникла потреба.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді