Невикористана відпустка перетворюється на донат: дізнайтесь, як

Автор
шеф-редактор Експертус Кадри
Підказки, як реалізувати таке рішення працівника

Невикористана відпустка перетворюється на донат: дізнайтесь, як

Як задонатити відпустку на потреби ЗСУ

Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) регламентує, в яких випадках правомірно виплатити працівнику, який не звільняється та якого не мобілізують, компенсацію за дні щорічної відпустки:

  • тривалість щорічної (основної чи основної та додаткової) відпустки за робочий рік — понад 24 к. дн.;
  • використав щорічну відпустку за робочий рік тривалістю — не менш 24 к. дн.;
  • закінчився робочий рік, за який працівник бажає отримати компенсацію за невикористані дні відпустки.

Підстава — стаття 24 Закону про відпустки.

Невикористана відпустка перетворюється на донат: дізнайтесь, як Чи можна оформити щорічну відпустку, під час якої працівник працюватиме, а відпускні задонатити?

Для того щоб задонатити кошти за частину щорічної відпустки на потреби ЗСУ:

  1. отримайте від працівника заяву з проханням виплатити компенсацію за частину відпустки. У заяві потрібно вказати реквізити, на які працівник просить перерахувати кошти, наприклад на спецрахунок НБУ чи благодійного фонду;
  2. видайте наказ про виплату компенсації із дорученням бухгалтеру перерахувати кошти на розрахунковий рахунок НБУ чи благодійного фонду.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
71732

Зразок заяви про перенесення відпустки

Наприкінці кожного року підприємства затверджують графік відпусток працівникам. Іноді у працівників виникає необхідність використати відпустку поза графіком. Щоб це реалізувати, зокрема, — працівник має написати заяву про перенесення відпустки на інший період.
29236

Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці

Працівники, залучені до робіт, що мають шкідливий вплив на їх здоров’я, потребують тривалішого відпочинку. У зв’язку з цим, стаття 76 КЗпП гарантує надання таким працівникам щорічних додаткових відпусток.
14663

Оформлення компенсації відпустки: зразок та наказ

За бажанням працівника частину щорічної відпустки можна замінити грошовою компенсацією. Скачайте зразки заяви та наказу про виплату грошової компенсації за частину щорічної відпустки за ДСТУ 4163:2020
17751

Наказ про відпустки: зразки оформлення

Надання відпустки оформлюють наказом. Наказ про відпустку може бути оформлений за типовою формою № П-3 або за формою, відмінною від типової. Умова — збереження усіх основних показників, передбачених типовою формою, та дотримання вимог щодо оформлення організаційно-розпорядчих документів, визначених Національним стандартом України ДСТУ 4163:2020. У матеріалі актуальні зразки наказів про відпустку
126820

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді