Лікарняний та медвисновок: як розрізнити та перевірити?

Дізнайтесь, як треба виправляти неточності

Лікарняний та медвисновок: як розрізнити та перевірити?Міністерство охорони здоров'я закликало розрізняти такі документи, як медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний. 

Працівник відкрив лікарняний під час тривалої відсутності: чи оплачувати

При цьому перший є підставою для формування другого.

Медвисновок формується тим лікарем, який надає медичну допомогу та проводить лікарську експертизу. Щоб перевірити документ, слід використовувати портал «Дія». Тут наявна така інформація:

  • тип висновку; 
  • дата створення;
  • номер документа;
  • заклад охорони здоров’я, що видав висновок;
  • строк дії МВТН (термін непрацездатності пацієнта).

Тим часом дані щодо е-лікарняного слід перевіряти в електронному реєстрі листків непрацездатності Пенсійного фонду України. Для цього використовуйте такий алгоритм: 

  1. зайдіть на портал Пенсійного фонду України;
  2. увійдіть в особистий кабінет страхувальника чи застрахованої особи;
  3. оберіть розділ «Мої листки непрацездатності»;
  4. перевірте наявність інформації про поточний листок непрацездатності.

Якщо виявиться, що листок непрацездатності недоступний, потрібно буде перевірити правильність наданих роботодавцем відомостей в реєстрі застрахованих осіб і, за потреби, виправити неточності. Після цього слід буде ще раз звернутися до лікаря для повторного відправлення медвисновку до електронного реєстру листків непрацездатності.

За інформацією МОЗ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
6003

Електронні лікарняні

На сьогодні в Україні порядок оформлення лікарняного передбачає заповнення електронної форми у Реєстрі медичних висновків. Що таке е-лікарняний, як оплачується лікарняний? Які терміни виплати лікарняних встановлює закон? Яким чином оформити листок непрацездатності по догляду за дитиною? Що робити якщо зіпсований листок непрацездатності? Коли соцстрах виплачує лікарняні та який передбачено термін виплати лікарняних за рахунок соцстраху? Відповіді та зразок заповнення листка непрацездатності ви знайдете у статті
479493

Лікарняний сумісника: оплата та нарахування

Протягом року зазнали змін умови нарахування та оплати лікарняних сумісникам. Рекомендації експертів допоможуть уникнути помилок при оплаті тимчасової непрацездатності сумісників.
45119

Лікарняний по догляду за дитиною: умови надання й оплата

Хто може піти на лікарняний по догляду за дитиною? Як оплачується лікарняний по догляду за дитиною? Чи можливий лікарняний по догляду за дитиною в період відпустки? Чи надається лікарняний по догляду за дитиною батьку? Подробиці та нюанси як отримати лікарняний на дитину — у статті
76150

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді