Оплата праці в установах соцзахисту населення

Міністерство соціальної політики України в листі від 12.12.2014 № 1613/13/84-14 роз’яснило умови підвищення посадових окладів працівникам закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення

Міністерство соціальної політики України в листі від 12.12.2014 № 1613/13/84-14 роз’яснило умови підвищення посадових окладів працівникам закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення.

Мінсоцполітики нагадало, що Умови та розміри оплати праці працівників установ соціального захисту населення визначаються наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення» (далі - Умови).

Умовами для окремих категорій працівників терцентрів, враховуючи особливий характер та особливі умови їх праці з обслуговування та надання соціальної допомоги пенсіонерам, одиноким непрацездатним громадянам, особам із значно зниженою руховою активністю, ліжковим хворим, з порушенням психіки тощо, передбачено підвищення посадових окладів (тарифних ставок) у зв'язку зі шкідливими і важкими умовами праці (підпункт 2.4.5 Умов).

Перелік закладів (підрозділів) та посад, робота в (на) яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) у зв'язку зі шкідливими та важкими умовами праці, затверджено додатком 3 до Умов.

При цьому робочі місця працівників, які мають право на зазначене підвищення посадових окладів (тарифних ставок), не потребують проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Згідно з пунктом 2.6 додатка 3 до Умов посадові оклади лікарів, інженерів, які працюють з апаратами для глухих, ремонтують їх, складають програми для навчання розвитку мови на комп'ютерах фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, фахівців із соціальної роботи (соціальної допомоги вдома), соціальних працівників, молодших медичних сестер, сестер-господарок та соціальних робітників територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) підвищуються на 15 відсотків у зв'язку зі шкідливими та важкими умовами праці.

Мінсоцполітики зазначає, що при включенні до переліку посад (професій) працівників, які мають право на підвищення посадових окладів (тарифних ставок) у зв'язку зі шкідливими і важкими умовами праці, затвердженого додатком 3 до Умов, були враховані функціональні обов'язки працівників, які передбачають виконання роботи в особливих умовах, відмінних від нормальних. Для кожної категорії працівників ці особливі умови праці є різними.

Завдання і обов'язки соціального працівника і соціального робітника визначені у випуску 80 «Соціальні послуги» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінпраці від 14.10.2005 № 324; сестер медичних (з масажу, з лікувальної фізкультури та інших найменувань), молодших медичних сестер - випуску 78 «Охорона здоров'я» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 № 117.

Крім підвищення посадових окладів (тарифних ставок) на 15 відсотків відповідно до пункту 2.6 додатка 3 Умов, працівники, які безпосередньо обслуговують осіб із значно зниженою руховою активністю та ліжкових хворих, мають ще право на підвищення посадових окладів (тарифних ставок) на 20 відсотків на підставі підпункту 8 підпункту 2.4.5 зазначених Умов.

Абсолютний розмір кожного підвищення установлюється окремо одне від одного до схемного посадового окладу (тарифної ставки).

Обслуговування хворих передбачає роботу, виконання якої здійснюється в умовах безпосереднього контакту працівника і пацієнта: виконання діагностичних і лікувальних процедур, заходів по догляду за хворими, створення відповідного лікувально-оздоровчого режиму, зокрема проведення масажу, ін'єкцій, процедур, маніпуляцій, годування хворих, їх транспортування, санітарна обробка.

До таких працівників в територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) відносяться, зокрема, соціальні працівники (якщо їх робота пов'язана з безпосереднім контактом з хворими), соціальні робітники, сестри медичні, в тому числі з масажу, фізіотерапії, з лікувальної фізкультури тощо, молодші медичні сестри.

Право на підвищення посадового окладу (тарифної ставки) на 20 відсотків за підпунктом 8 підпункту 2.4.5 Умов має також перукар, який виконує послуги з миття голови, прості, класичні чоловічі, жіночі, дитячі стрижки тощо.

Відповідно до підпункту 12 підпункту 2.4.5 Умов конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв'язку зі шкідливими і важкими умовами праці, затверджується керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом у залежності від функціональних обов'язків та обсягу роботи в цих умовах, зокрема для працівників, посади яких передбачені переліком посад (професій), зазначених у додатку 3 до Умов, встановлення такого підвищення є обов'язковим.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47082

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
22123

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
97883

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
246863

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді