Комітет з нацбезпеки підтримав законопроєкт про добровільний військовий облік жінок

Роботодавцям немає потреби відправляти працівниць до ТЦК та СП вже зараз

military.jpg

Нагадаємо, що на загальнодержавному рівні з 01 жовтня 2022 року Головнокомандувач ЗСУ має забезпечити взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, затвердженим наказом Міноборони від 11.10.2021 № 313 (далі — Перелік). Підстава — частина перша пункту 3 наказу Міноборони «Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313» від 07.02.2022 № 35.

Стати на військовий облік — обов’язок, а не право українських жінок. Жінка підлягає військовому обліку, якщо одночасно виконуються три умови:

  • посада (спеціальність) жінки є у Переліку ;
  • жінка не досягла 60 років — граничного віку перебування у запасі;
  • військово-лікарська комісія визнала жінку придатною до військової служби за станом здоров’я.

Підстава — частина 11 статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр на своїй ФБ-сторінці повідомила, що Міноборони розробило і передало до Верховної Ради пропозиції змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII щодо добровільності постановки на військовий облік жінок. Невідомо, у якій формі Міноборони виклало свої пропозиції, проте 05 серпня 2022 року комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки на своєму засіданні розглянув та підтримав проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 28.12.2021 № 6482 (далі — Законопроєкт № 6482).

Чи ставитимуть на військовий облік жінок з інвалідністю

Автори Законопроєкту № 6482 пропонують визначити, що жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути стати на військовий облік. Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, стають на військовий облік.

У пояснювальній записці до Законопроєкту № 6482 його автори, зокрема, зазначають:

«Згідно з наказом Міноборони від 11.10.2021 № 313 (далі — Наказ) вагітні жінки та/або з малолітніми дітьми теж беруться на військовий облік.З Наказу випливає, що на військовий облік повинні стати мільйони українських жінок у віці від 18 до 60 років. Можна однозначно стверджувати, що взяття на військовий облік жінок на виконання Наказуу 2022 році не є можливим з огляду, зокрема, на кадрове забезпечення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Це спричинить накладання штрафів на жінок, що не змогли вчасно стати на військовий облік, та, відповідно, виникнення зайвої соціальної напруги й формування негативного ставлення до військового обов’язку. Також у разі зміни професії жінці потрібно буде інформувати про це територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, що призведе до додаткового навантаження на них».

Ганна Маляр ще 31 серпня 2022 року підкреслила, що коли змінять цю норму Закону, то Міноборони та Генштаб її виконають. Досвід розгортання всіх військових частин ЗСУ та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Разом із тим, залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій. Тому, у разі прийняття змін до згаданого закону, Генштаб розробить зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок і скоротить його до оптимальної потреби.

Визначити, чи має жінка стати на військовий облік, спланувати роботу, не робити зайвого й убезпечитися від штрафів допоможе консультація «Військовий облік жінок» юриста із трудового права, сертифікованого експерта із військового обліку Юлії Видиборець.

За матеріалами ВРУ та ФБ-сторінки Ганни Маляр

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про стан військового обліку

Складіть наказ про стан військового обліку на підприємстві 2023 рік і завдання з військового обліку на 2024 рік за зразком від наших експертів.
45579

План роботи з військового обліку на 2024 рік

Складіть план роботи з військового обліку 2024 за зразком. Так зможете відслідковувати обов’язкові заходи з військового обліку, а також упорядкуєте свою роботу.
16697

Відомість до ТЦК про наявність і технічний стан транспортних засобів і техніки, а також про громадян, які працюють на підприємстві, в установі та організації на таких транспортних засобах і техніці

Керівники підприємств мають подавати до ТЦК за місцем знаходження щороку до 20 червня та 20 грудня інформацію про наявність транспортних засобів і техніки, їх технічний стан, а також про громадян, які працюють на підприємствах на таких транспортних засобах і техніці.
44013

Військовий облік

Ведення військового обліку – обов'язкова умова діяльності підприємства будь-якої форми власності. Враховуючи актуальність даного питання у наш час, слід звернути детальну увагу на особливості здійснення військового обліку на підприємстві та процедурах організації і дізнатися більше про порядок військового обліку. Матеріал стане вашим путівником під час організації військового обліку на підприємстві з нуля, адже містить усі головні, як законодавчі, так і практичні положення про військовий облік для ведення обліку військовозобов'язаних.
23089

Військовий облік жінок

Військовий облік жінок в Україні — тема, яка є досить актуальною останні кілька років. Найбільш актуальні питання: граничний вік перебування на військовому обліку жінок; що містить нова редакція наказу про військовий облік жінок; перелік професій жінок на військовий облік; алгоритм взяття на військовий облік жінок. Усе про військовий облік жінок року читайте у статті, що підготували наші експерти.
30552

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді