Парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт, який скасовує Звіт № 10-ПОІ

Законопроєкт передбачає й новації в обліку в електронній формі відомостей про трудову діяльність працівника

verhovna_rada.jpg

16 серпня 2022 року Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та деяких інших законів України щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» від 03.06.2022 № 7433 (далі — Законопроєкт № 7433).

Працівник з інвалідністю: прийняття, робота, звільнення

Автори Законопроєкту № 7433 сподіваються таким чином забезпечити оперативний облік трудової діяльності працівника в електронній формі та розширити напрямки використання інформації, яка міститься в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, зокрема, щоб забезпечити трудові права працівників та осіб з інвалідністю та спростити звітність для роботодавців.

Законопроєкт № 7433 передбачає, зокрема:

  • що для обліку трудової діяльності працівника в електронній формі страхувальник або представник страхувальника, якому керівний орган страхувальника делегував відповідні повноваження, подаватиме відомості про працівника щодо переміщення з одного структурного підрозділу до іншого, або переведення на іншу постійну посаду або роботу, звільнення, поновлення на роботі, призупинення/відновлення дії трудового договору, а також про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, складання присяги, стажування, навчання, належності або неналежності осіб, які працюють, забезпечують себе роботою самостійно або навчаються, до членів професійних спілок та інші відомості.

Вказані відомості подаватимуть через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі у разі їх відсутності в реєстрі застрахованих осіб, а також для зміни або уточнення зазначених відомостей. У разі смерті страхувальника — фізичної особи, яка використовує найману працю, або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою, відомості про припинення трудового договору до реєстру застрахованих осіб подаватиме Державна служба зайнятості.

  • що Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю отримуватиме інформацією з Державного реєстру про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавцями та використовуватиме такі дані для обрахунку квоти на працевлаштування осіб з інвалідністю та розрахунку адміністративно-господарських санкцій. Територіальні відділення Фонду надсилатимуть розрахунки у формі електронного документа до 01 квітня підприємствам через електронні кабінети на вебпорталі ПФУ.

Як надавати відпустки працівникам з інвалідністю

Крім того, Законопроєкт № 7433 виключає з статті 18 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.1991 № 875-XII норму, згідно з якою підприємства, установи, організації, у т. ч. підприємства, організації громадських об'єднань осіб з інвалідністю, фізичні особи, в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб, мали зареєструватися у відповідних відділеннях Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю за своїм місцезнаходженням і щороку звітувати про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю. Тобто, у випадку, якщо Законопроєкт № 7433 остаточно приймуть, роботодавці не складатимуть й не подаватимуть звіт № 10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю», затверджений наказом Мінсоцполітики від 27.08.2020 № 591.

Як ми вже писали раніше, Європейська Бізнес Асоціація не підтримує зміни у підходах до працевлаштування осіб з інвалідністю під час воєнного стану.

За матеріалами ВР

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Подання до ТЦК та СП списку громадян, що підлягають приписці до призовних дільниць: порядок та зразок

Щороку до 1 грудня усі підприємства зобов’язані подавати до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК та СП) списки працівників, які підлягають приписці до призовних дільниць. Кого включати в такий список та інші вимоги до подання, — читайте у статті.
37126

Кадрові звіти — 2023

Звіти, які потрібно готувати кадровику у 2023 році, дещо змінилися. Наші експерти уже актуалізувати зведену таблицю кадрових звітів 2023.
31798

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді