Хто записався добровольцем — відтепер має статус учасника бойових дій

ВРУ прийняла закон, який надає статус учасників бойових дій членам добровільних збройних формувань

Хто записався добровольцем — відтепер має статус учасника бойових дій

Які пільги мають учасники бойових дій

На засіданні ВРУ 04.12.2019 депутати проголосували за рішення внести зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Зміни мають урегулювати правовий статус та встановити соціальні гарантії для всіх учасників добровольчих збройних формувань в Україні.

Раніше прийнятими змінами формування добровольців, які зі зброєю в руках встали на захист країни, включили до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ, Національної гвардії тощо.

Хто записався добровольцем — відтепер має статус учасника бойових дійКолеги запитували, в якому розмірі оплачувати листок непрацездатності учаснику бойових дій, страховий стаж якого за останній рік менше 6 місяців

Новий закон визнає учасниками бойових дій осіб, які в складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, упродовж не менше 30 календарних днів брали безпосередню участь в АТО. Пільги та гарантії, встановлені законом, поширюють також на членів сімей добровольців. Однак працівники підприємств, установ, організацій, яких залучали та якi брали безпосередню участь у забезпеченні проведення АТО, а також волонтери статусу учасника бойових дій не матимуть.

Одною з державних гарантій для учасників бойових дій є додаткова оплачувана відпустка. Право отримати таку відпустку надає відповідне посвідчення.


Закон вступить в дію з 01.01.2020. Порядок надання статусу учасника бойових дій цій категорії бійців-добровольців, а також райони антитерористичної операції визначить Кабмін.

Галина Бєлікова,

редактор-експерт Експертус Кадри

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок заяви працівника на суміщення посад

Суміщення посад може запроваджуватися як за згодою з працівником, так і за одностороннім рішенням роботодавця. Продемонструймо на прикладі, як написати заяву на суміщення посад за ДСТУ 4163:2020
36625

Суміщення професій та посад

На підприємстві працівник може виконувати, крім основних обов’язків, ще й додаткову роботу. Така діяльність у трудовому законодавстві називається «суміщення професій (посад)». У чому полягає суміщення професій і посад, скільки посад можна суміщувати одночасно та чи передбачена законодавством доплата за суміщення посад, — дізнаєтесь у статті.
66977

Види переведення на іншу роботу

Працівника можна перевести на іншу роботу на підприємстві. Але тільки за його згодою. Трудове законодавство допускає також можливість переведення в іншу місцевість разом з підприємством або до іншого роботодавця. Остання процедура реалізується через звільнення.
24113

Поновлення на роботі незаконно звільненого працівника

Конституція України гарантує громадянам захист від незаконного звільнення. Якщо роботодавець незаконно звільнив працівника, суд поновить його на роботі. Який алгоритм поновлення на роботі незаконно звільненого працівника та як оформити наказ про поновлення на роботі за рішенням суду — читайте у статті.
25384

Резерв відпусток: основні питання створення та розрахунку

Створений резерв відпусток надає можливість на підприємстві рівномірно розподілити витрати на оплату відпусток протягом усього року. Читайте у статті як створити резерв відпусток та як його розраховувати
6751

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді