Працівник має попередити про звільнення за два тижні, а не відпрацьовувати

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі — ВССУ) у справі №6-26976 св 15 роз’яснив, що працівник має право розірвати трудовий договір з обов’язком двотижневого попередження, а не з двотижневим відпрацюванням

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі — ВССУ) у справі №6-26976 св 15 роз’яснив, що працівник має право розірвати трудовий договір з обов’язком двотижневого попередження, а не з двотижневим відпрацюванням.

Апеляційний суд, поновлюючи позивача на роботі та стягуючи на її користь середній заробіток за весь час вимушеного прогулу й моральну шкоду, виходив із того, що зміст заяви позивача про звільнення за власним бажанням не відповідає вимогам трудового законодавства, оскільки не містить дати, з якої вона просила її звільнити, та причини звільнення, а, отже, роботодавець мав право звільнити її лише через два тижні після подання заяви, а в цей час вона її відкликала. Крім того, суд зазначив, що звільнення вагітних з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається згідно з частиною 3 статті 184 Кодексу законів про працю України (КЗпП).

ВССУ скасував судове рішення апеляційного суду, дійшовши такого висновку.

Відповідно до частини 1 статті 38 КЗпП працівник має право розірвати договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

Згідно з частиною 3 статті 38 КЗпП працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.

Колегія суддів вважає, що суд апеляційної інстанції у порушення вимог статей 57-59, 212-214, 315 Цивільного процесуального кодексу України (далі — ЦПК) не звернув уваги на те, що протягом двох тижнів для відпрацювання після подання заяви про звільнення, позивач не подавала заяви про відкликання своєї заяви про звільнення. У матеріалах справи міститься заява про відкликання заяви про звільнення, проте у порушення вимог статей 10, 60 ЦПК позивач не довела, коли саме така заява була нею надіслана відповідачу та отримана ним, що є її процесуальним обов’язком.

Крім того, за змістом статті 38 КЗпП законодавець закріпив за працівником право на розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з обов’язком двотижневого попередження, а не з правом працівника двотижневого відпрацювання.

Також передчасним є висновок апеляційного суду про порушення роботодавцем положень статті 184 КЗпП, що забороняє звільняти вагітних, оскільки зазначена норма права застосовується у разі звільнення працівника за ініціативою роботодавця, тоді як позивачка була звільнена за власним бажанням.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразки заяв про звільнення з роботи

Трудове законодавство надає право працівникам розривати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника за два тижні. Але на час дії воєнного стану є поважна причина для звільнення без попередження. Детальніше читайте у статті.
598462

Звільнення під час воєнного стану: підстави і порядок

Звільнення під час воєнного стану в Україні регламентується Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136), адже він має тимчасовий пріоритет над КЗпП. Закон № 2136 вніс зміни й у порядок припинення трудових відносин. Які нюанси необхідно врахувати під час звільнення працівника під час воєнного стану, розберемо у статті
149764

Припинення трудового договору в мирний та воєнний час

Трудовий договір може бути припинено, а працівника звільнено з роботи лише з підстав і в порядку, визначених трудовим законодавством. Про підстави припинення трудового договору, його алгоритм та особливості припинення трудових відносин під час воєнного стану читайте у цій статті
27689

Звільнення за власним бажанням під час відпустки для догляду за дитиною

Звільнення під час відпустки по догляду за дитиною до 3 років хоч і є досить популярним на сьогодні, однак викликає низку питань. Як правильно оформити звільнення під час декретної відпустки? Чи можуть звільнити вагітну? У чому особливості звільнення за власним бажанням під час відпустки по догляду за дитиною? Чи можливе звільнення за угодою сторін під час декретної відпустки? Відповідь на ці та інші питання — знайдіть у статті
38955

Заява про звільнення за власним бажанням

Якщо працівник прийняв рішення завершити кар’єру в компанії, неодмінно шукатиме бланк заяви на звільнення за власним бажанням. Роз’ясніть працівнику, що оформлення такої заяви залежить від причини звільнення. Скачайте та покажіть колезі зразок заяви на звільнення за власним бажанням.
233791

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді