Мінсоцполітики: мінімальній зарплаті — рівень прожиткового мінімуму

Міністерство соціальної політики ініціює нові підходи у визначенні мінімальної заробітної плати та формуванні нових систем оплати праці

Нещодавно Мінсоцполітики підготувало законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімальних розмірів оплати праці». Головна мета — створення правових умов для встановлення розмірів мінімальної заробітної плати на рівні вищому від прожиткового мінімуму для працездатних осіб і приведення поняття мінімальної заробітної плати у відповідність до міжнародних норм та європейської практики.

Рекомендацією МОП № 135 до Конвенції МОП № 131 про встановлення мінімальної заробітної плати з особливим урахуванням країн, що розвиваються визначено:,  «Основною ціллю встановлення мінімальної заробітної плати має бути надання особам, працюючим за наймом, необхідного соціального захисту відносно мінімально допустимих рівнів заробітної плати».

У країнах Європи мінімальна заробітна плата забезпечується усіма складовими заробітної плати, крім компенсаційних виплат, і складає 50-60 відсотків середньої заробітної плати по країні.

В Україні мінімальна заробітна плата забезпечується лише тарифною частиною заробітної плати, що необ’єктивно відображає мінімальні доходи працівників у частині надтарифної зарплати, та складає 30-35 відсотків середньої заробітної плати. Вона також є основою формування тарифної сітки.

Саме тому Мінсоцполітики пропонує внести  зміни до статей 95 і 96 Кодексу законів про працю України та до статей 3, 6 і 10 Закону України «Про оплату праці» щодо визначення поняття мінімальної заробітної плати, її забезпечення та порядку встановлення.

Мінімальна заробітна плата визначатиметься як мінімальний розмір оплати праці в нормальних умовах праці та забезпечуватиметься не лише тарифною частиною зарплати, а й іншими її складовими стимулюючого характеру (доплат, надбавок і премій, крім компенсаційних виплат за відхилення від нормальних умов).Законопроект передбачає встановлення доплати до розміру мінімальної заробітної плати у разі нарахування роботодавцем заробітної плати нижче розміру мінімальної заробітної плати.

Також змінюватиметься порядок формування тарифної сітки оплати праці. Зокрема, передбачається, що підприємства самостійно у колективних договорах визначатимуть і переглядатимуть тарифні сітки.З метою недопущення необґрунтованого зниження частки тарифної зарплати працівників установлюється нижня межа тарифної ставки, яка не може бути меншою ніж 60 % розміру мінімальної заробітної плати.

Для працівників бюджетних установ та організацій Кабмін  встановлюватиме мінімальний посадовий оклад (тарифну ставку), на основі якого формуватимуться схеми посадових окладів.

Статтю 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» доповнять нормою щодо надання права Кабміну  (за зверненням однієї або кількох організацій роботодавців чи профспілок) поширювати дію галузевої угоди або окремих її положень і на підприємства, які не брали участь у її укладанні.

Запропоновані зміни сприятимуть   підвищенню мінімальної заробітної плати до рівня фактичного прожиткового мінімуму, зростанню середньої зарплати на 50 відсотків,  встановленню значно вищих державних мінімальних гарантій в оплаті праці ( майже в 1,5 рази) та легалізації до 2,5 млн робочих місць. Це також дозволить ліквідувати існуючий розрив між розміром мінімальної заробітної плати та першим тарифним розрядом ЄТС у бюджетній сфері.

Підготував
Валентин Ковальський,
головний редактор порталу prokadry.com.ua

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47115

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
22172

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
98173

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
247033

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді