Як ФОП прийняти працівника на роботу

Порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками є однаковим для всіх роботодавців. Тому відповідно до ст. 21 КЗпП ФОП мають укладати трудові договори з найманими працівниками

Як укладати трудовий договір з працівником скеровує ст. 24 КЗпП. Трудовий договір укладається в письмовій формі.

Документи, що має надати працівник ФОПу при прийнятті на роботу

Майбутній працівник повинен подати наступні документи для оформлення трудового договору:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу,
  • трудову книжку,
  • у випадках, передбачених законодавством, – документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я тощо.

Трудовий договір: визначаємо строк і форму

Коли трудовий договір з ФОПом дійсний

Трудовий договір вважається укладеним після того, як:

Роботодавець не може допустити працівника до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабміном.

Повідомлення про прийняття на роботу працівника ФОПом

ФОП до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором має обов’язково подати повідомлення до ДПС за встановленою формою одним із таких способів:

  • засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;
  • на паперових носіях разом з копією в електронній формі;
  • на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Як ФОП прийняти працівника
Ірина Житковакерівник групи експертів Експертус Кадри
Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення ДПС про прийняття працівника на роботу

Форма повідомлення про прийняття працівника на роботу визначена постановою КМУ від 17.06.2015 № 413.

Трудова книжка працівника у ФОПа

Відповідно до п. 2.2 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 № 58 (далі – Інструкція № 58), заповнення трудової книжки вперше проводиться власником або уповноваженим ним органом не пізніше тижневого строку з дня прийняття працівника на роботу.

Оформлюємо трудову книжку вперше

За п. 2.21-1 Інструкції № 58 трудові книжки працівників, які працюють на умовах трудового договору у ФОП без створення юридичної особи з правом найму, та фізичних осіб, які використовують найману працю, пов’язану з наданням послуг, зберігаються безпосередньо у працівників.

За матеріалами Управління Держпраці у Рівненській області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді