Зразок написання автобіографії

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця

 

Вимоги до змісту автобіографії

Автобіографія — це свого роду особиста візитівка. Чому в кадровій сфері застосовується термін «автобіографія», а не «біографія»? Адже біографія — це огляд життя людини, включаючно з основними фактами життя, який може скласти інша особа про цю людину. Тоді як автобіографія це біографія, написана власноруч автором про себе. Чим зрозуміліше і якісніше написана автобіографія, тим більша ймовірність, що вона спрацює. Наприклад, автора запросять на співбесіду або потрібна автобіографія на роботу. Як і будь-який документ, містить і автобіографія вимоги до написання. При складанні автобіографії дотримуйтесь правил:

  • Правило 1: Викладайте відомості в розповідній формі від першої особи в однині.
  • Правило 2: Викладайте всі факти життєдіяльності у хронологічному порядку. Це допомагає скласти чітке уявлення про життєвий шлях, рівень кваліфікації, трудові досягнення, громадську діяльність, родинний стан.
  • Правило 3: Жодних виправлень та закреслень. Кандидат, який припустився помилки, має переписати автобіографію.
  • Правило 4: Не застосовуйте зелені або червоні чорнила.
  • Правило 5: Оформлюйте автобіографію на стандартному аркуші паперу.

image37

Як ознайомити працівників з кадровими документами під особистий підпис

Реквізити автобіографії

  • назва виду документа (ПРОПИСОМ);
  • прізвище, ім’я та по батькові автора;
  • число, місяць і рік народження;
  • місце народження;
  • відомості про освіту (спеціальність та кваліфікація за дипломом);
  • відомості про трудову діяльність (із зазначенням дат і місця працевлаштування, посад; причин переведення на інші посади та/чи інші роботи; причин перерв у трудовій діяльності);
  • відомості про нагороди й заохочення;
  • відомості про перебування під слідством чи засудження;
  • відомості про батьків (прізвища, ім’я та по батькові, дати народження (якщо померлі, то і дати смерті), де і ким працюють (якщо не працюють — останнє місце роботи або факт перебування на пенсії, інвалідності тощо);
  • відомості про сімейний стан і склад сім’ї;
  • паспортні дані;
  • адреса реєстрації та проживання;
  • номер контактного телефону;
  • дата складання документа;
  • особистий підпис автора.

Графу «Відомості про батьків» підприємство включає до форми автобіографії на власний розсуд.

Працівник, скоріше за все, запитає у кадровика про зразок написання автобіографії та як пишеться автобіографія. Зразок її складання повинен бути під рукою у кадровика. Надайте працівнику зразок. 

Увага!

Перевірте, чи відповідають відомості, зазначені в особовому листку та в автобіографії, відомостям в особистих документах працівника

Зразок автобіографії

Зразок написання автобіографії СКАЧАТИ

Рекомендація. Спростіть процедуру написання автобіографії. Розробіть трафаретну форму. Зазначте всі обов’язкові відомості. Відповідну настанову містять Правила організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджені наказом Мін’юсту від 18.06.2015 № 1000/5 (п. 13 гл. 1 розд. II): «З метою підвищення ефективності та оперативності організації роботи з документами однакові за змістом документи можуть бути уніфіковані шляхом розроблення трафаретних текстів, які включаються до збірника (альбому) уніфікованих (типових) форм документів установи».

Трафаретна форма має поєднувати надрукований стандартний текст та вільні рядки для біографічних відомостей.

Обов’язково!

У примітці до трафаретної форми вкажіть про заборону виправляти чи закреслювати текст у документі

Скачайте запропонований бланк автобіографії. У разі необхідності одержаний шаблон «автобіографія бланк» уніфікуйте відповідно до потреб підприємства.

 

Автобіографія (бланк)

Шаблон автобіографії СКАЧАТИ

Автобіографія держслужбовця

Попри те, що автобіографію працівник заповнює самостійно, дехто це може роботи вперше, — у кадровій службі має бути зразок автобіографії, щоб допомогти новачку.

Загальні вимоги до автобіографії державного службовця ті ж самі, тому при оформленні працівника радимо мати готовий бланк, приміром, «автобіографія зразок написання» на роботу держслужбовця та приклад автобіографії державного службовця; проте зверніть увагу, що автобіографія держслужбовця обов’язково повинна містити відомості:

Якщо на підприємстві розроблена трафарентна форма автобіографії, відповідно до настанов Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Мін’юсту від 18.06.2015 № 1000/5, пам’ятайте, що для оформлення автобіографії держслужбовця надання відомостей про перебування під слідством чи засудження — є обов’язковим.

Для того, щоб полегшити складання автобіографії, наводимо тут зразок.

Автобіографія державного службовця (зразок)

Зразок написання автобіографії СКАЧАТИ

 

Порада кадровику: перевірте, чи відповідають відомості, зазначені в особовому листку та в автобіографії, відомостям в особистих документах працівника.

Зразок автобіографії державного службовця має поєднувати надрукований текст та вільні рядки для відомостей. Автобіографія державного службовця повинна містити всі передбачені відомості. Перед заповненням бланку автобіографії державного службовця працівника слід попередити, що інформацію слід викладати чітко та лаконічно, не допускати граматичних та орфографічних помилок.

У примітці до бланку автобіографії державного службовця потрібно вказати про заборону будь-яких виправлень або закреслень.

Автобіографія державного службовця не може містити, зокрема, дані, що не стосуються вступу на роботу, але потрібно обов’язково вказувати періоди, коли була відсутня робота або була декретна відпустка тощо.

 



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді