Звільнення під час лікарняного

UA RU
Листок непрацездатності під час вирішення складних трудових відносин подекуди вважають захисним амулетом. Мовляв, «лікарняний» – це гарантія того, що роботодавець не звільнить працівника ні за яких обставин. Але чи це справді так? Які підводні камені чатують на тих, хто прагне відтермінувати неминуче звільнення через прогул, порушення трудової дисципліни, у зв’язку зі скороченням тощо? Що потрібно знати кадровику, аби застерегли себе від помилок при звільненні працівника під час лікарняного?
Зміст статті:
Звільнення під час лікарняного за власним бажанням Зразок листа про необхідність отримати трудову після звільнення Коли скасовується заборона на звільнення під час лікарняного Звільнення під час лікарняного за згодою сторін Оплата лікарняного під час звільнення У яких випадках звільнення неможливе


Звільнення працівника на лікарняному можливе у таких випадках:

Причина звільнення

Стаття КЗпП, якою передбачено звільнення

Розірвання трудового договору з ініціативи працівника

ст. 38, 39

Угода сторін

п. 1 ст. 36

Закінчення строку трудового договору

п. 2 ст. 36

Призов або вступ працівника чи власника — фізичної особи на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу

п. 3 ст. 36

Переведення на інше підприємство або перехід на виборну посаду

п. 5 ст. 36

Відмова від переведення на роботу в іншу місцевість

п. 6 ст. 36

Відмова від продовження роботи у зв’язку зі зміною істотних умов праці

п. 6 ст. 36

Набрання законної сили вироком суду

п. 7 ст. 36

Укладення трудового договору (контракту) всупереч вимогам Закону України «Про запобігання корупції»

п. 7-1 ст. 36

Із підстав, передбачених Законом України «Про очищення влади»

п. 7-2 ст. 36

Із підстав, передбачених контрактом

п. 8 ст. 36

Із підстав, передбачених іншими законами

п. 9 ст. 36

Повна ліквідація підприємства

п. 1 ст. 40

Щоб уникнути суперечок та непорозумінь між двома сторонами надішліть працівникові попередження про звільнення під час лікарняного.

Як повідомити працівникові, що його звільняють: 4 етапи

Звільнення під час лікарняного за власним бажанням

Працівник може розірвати укладений ним з роботодавцем договір, сповістивши про це керівництво у письмовій формі за 14 днів. Якщо причина розірвання договору – порушення роботодавцем прописаних у документі умов співпраці, то керівництво мусить звільнити тією датою, яку вказує працівник у заяві про звільнення (ч. 1, 3 ст. 38 КЗпП).

Відповідь на запитання «чи можна написати заяву на звільнення під час лікарняного» однозначна – так. До того ж, працівника не можуть примушувати доповідати у документі, де саме він перебуває в цей час.

⚠️Увага

Вживати поняття «відпрацювання» та примушувати працівників «відпрацювати два тижні», як роботодавці полюбляють зазначати в резолюціях на заявах про звільнення, неправомірно

Якщо вже настав час звільнювати працівника, який написав заяву за власним бажанням, але в цей час ще перебуває на лікарняному, то алгоритм дій такий:

  • видаємо наказ про звільнення;
  • повністю розраховуємось у день звільнення;
  • надсилаємо працівнику листа з пропозицією отримати трудову книжку.

Зразок листа про необхідність отримати трудову після звільнення

Скачати зразок

Звільнення під час лікарняного

⚠️Увага

Якщо знехтувати одним з пунктів, працівник може звинуватити організацію чи підприємство у примусі до праці, бездіяльності, відмові у звільненні

Якщо провина роботодавця буде доведена, він сплатить середній заробіток за той період, який працівник вимушено «прогуляв», бо його не звільнили належним чином.

Буває, що працівник змінює рішення й після одужання відкликає свою заяву про звільнення. Тоді керівництво не може розірвати з ним трудовий договір.

Коли скасовується заборона на звільнення під час лікарняного

Але є виняток, який знаходимо у ч. 2 ст. 38 КЗпП: заборона звільнення під час лікарняного скасовується, якщо працівник зі своєї ініціативи вирішив розірвати трудову угоду, й на його місце вже знайдена інша кандидатура, якій не може бути відмовлено у працевлаштуванні відповідно до законодавства.

Насторожує, коли працівник надає заяву про звільнення під час перебування на лікарняному, але повідомляє про свою хворобу лише на словах. Письмово не підтверджує, що знаходиться на лікарняному. Якщо є підозра у махінаціях та докази прогулів, то працівника можна звільнити за прогул без поважних причин. Якщо доказів прогулу немає, найменш «болючим» для усіх рішенням буде розірвати договір у зазначений в заяві про звільнення термін.

Навіть якщо ви впевнені, що працівник прогулював, але докази порушення сумнівні, є сенс не доводити справу до суду, а звільнити працівника датою, яку він зазначив у заяві.

Звільнення за прогул: покрокова інструкція

В будь-якому разі, перш ніж застосовувати дисциплінарне стягнення, необхідно зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення (ч. 1 ст. 149 КЗпП).

Звільнення під час лікарняного за згодою сторін

Відповідь на питання, чи можна звільнити працівника під час лікарняного за згодою сторін, знаходимо в п. 1 ст. 36 КЗпП. Така процедура можлива, якщо обидві сторони порозумілися й домовились про припинення трудових відносин без тиску чи маніпуляцій.

Оплата лікарняного під час звільнення

Поширена думка, що працівник отримає оплату за «лікарняний» лише до тієї дати, якою його звільнено. Але насправді ФСС сплачує застрахованим особам допомогу починаючи з шостого дня непрацездатності та до моменту закриття лікарняного листа або до встановлення інвалідності (ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV ). Головне, аби колишній працівник звернувся із заявою протягом року з дня відновлення працездатності.

Такий варіант можливий лише в тому разі, якщо мова про захворювання чи травму, які не пов’язані з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням.

Тобто, якщо в день звільнення працівник ще перебуває на лікарняному, роботодавець повинен виплатити йому неоспорювану суму (ч. 2 ст. 116 КЗпП), а після повернення до працездатності – оплатити коштом ФСС усі листки непрацездатності, видані за одним страховим випадком. Головне, щоб у кожному лікарняному було вказано: «продовжує хворіти». Первинний «лікарняний», який видано за іншим страховим випадком та після звільнення, не оплачується.

Дні хвороби, що не підтверджені офіційним документом, кадровик позначає у табелі обліку записом «НЗ» (неявка з нез’ясованих причин). Після подання листка непрацездатності робимо коригуючий табель і всі календарні дні хвороби до дати звільнення позначаємо як «ТН» (тимчасова непрацездатність).

image81

У яких випадках звільнення неможливе

Про те, чи можна звільнити працівника на лікарняному та в яких випадках, ви вже знаєте. Але за яких обставин звільнення на лікарняному таки лишається неможливим? Звертаємось до КЗпП:

Причина звільнення

Стаття КЗпП, якою передбачено звільнення

Зміни в організації виробництва і праці, у т. ч. реорганізація, банкрутство або перепрофілювання підприємства, скорочення чисельності або штату працівників

п. 1 ст. 40

Невідповідність посаді (роботі) внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я

п. 2 ст. 40

Відмова в наданні допуску до державної таємниці або його скасування

п. 2 ст. 40

Систематичне невиконання обов’язків, покладених трудовим договором або ПВТР

п. 3 ст. 40

Прогул

п. 4 ст. 40

Поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу

п. 6 ст. 40

Поява на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння

п. 7 ст. 40

Розкрадання (в т. ч. дрібного) майна власника

п. 8 ст. 40

Призов або мобілізація власника — фізичної особи під час особливого періоду

п. 10 ст. 40

Встановлення невідповідності посаді або виконуваній роботі протягом строку випробування

п. 11 ст. 40

Одноразове грубе порушення трудових обов’язків керівником підприємства та іншими посадовими особами

п. 1 ст. 41

Вчинення винних дій керівником підприємства, через які зарплата виплачувалася несвоєчасно або в розмірах, нижчих від мінімальної зарплати

п. 1-1 ст. 41

Втрата довір’я

п. 2 ст. 41

Вчинення аморального проступку

п. 3 ст. 41

Пряме підпорядкування близькій особі всупереч вимогам Закону України «Про запобігання корупції»

п. 4 ст. 41

Припинення повноважень посадової особи

п. 5 ст. 41

Вимога профспілкового органу

ст. 45

✒️Виняток

Цілковита ліквідація підприємства або довготривале захворювання працівника

☑️ Дізнайтеся, чи можливе звільнення під час лікарняного по вагітності та пологах

Отже, звільнення під час лікарняного відбувається відповідно до чинних законів України. І кадровикам, і працівникам варто знати про порядок процедури звільнення, а також про свої права та зобов’язання, щоб уникнути конфліктів, непорозумінь або матеріальних збитків.

image22



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді