Доплата за суміщення посад: чи можна зменшити

В організації один із працівників, окрім основної роботи, виконує роботу за вакантною посадою на умовах суміщення професій (посад) з оплатою 50% від окладу вакантної посади. Проте роботи за цією посадою майже немає. Чи можна зменшити розмір доплати до 25%?

Базові принципи оплати праці при суміщенні професій (посад) і виконанні обов’язків тимчасово відсутнього працівника наведено в статті 105 Кодексу законів про працю України (КЗпП).

Зокрема, працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.

Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюють на умовах, передбачених у колективному договорі.

Відповідно до пункту 7 постанови Ради Міністрів СРСР «Про порядок і умови суміщення професій (посад)» від 04.12.1981 № 1145 точні розміри доплат визначає роботодавець для кожного працівника диференційовано з огляду на складність, характер, обсяг виконуваних робіт, ступінь використання робочого часу.

Угоду про суміщення професій (посад) оформлюють наказом (розпорядженням) роботодавця із зазначенням суміщуваної професії (посади), обсягу додаткових функцій (робіт) та розміру доплати (п. 3 Інструкції щодо застосування постанови Ради Міністрів СРСР «Про порядок і умови суміщення професій (посад)» від 04.12.1981 № 1145, розробленої Держкомпраці, Мінфіном СРСР і ВЦРПС від 14.05.1982 № 53-ВЛ).

У такому ж порядку оформлюємо скасування чи зменшення доплати.

Підставою для припинення суміщення, скасування або зменшення доплат слугує перегляд норм у встановленому порядку, а також погіршення якості роботи.

Зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою допускається у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці. Про зміну істотних умов праці — систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад тощо — працівника необхідно повідомити не пізніше ніж за 2 місяці (ст. 32 КЗпП).

Отже, для вирішення питання маємо зробити два кроки:

  • перший — складаємо наказ про внесення змін до штатного розпису у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, зокрема про виведення 0,25 штатної одиниці за ваконтною посадою;
  • другий — направляємо повідомлення працівнику про зміну істотних умов праці.

Приклад оформлення повідомлення працівнику про зменшення розміру доплати за суміщення професій (посад)

Доплата за суміщення посад: чи можна зменшити

У повідомленні доцільно зазначити пункти посадової інструкції, які належить виконувати (або навпаки, виконання яких припиняється), та розмір доплати.

Якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, трудовий договір припиняється за пунктом 6 статті 36 КЗпП.

Обсяг виконуваних робіт за суміщуваною посадою і, відповідно, розмір доплати можуть бути зменшені і за заявою працівника. У цьому разі письмово повідомляти працівника про зміну істотних умов праці не потрібно.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді