Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Дотримання роботодавцем законодавства про відпустки контролює Державна служба України з питань праці. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується працівнику при звільненні компенсація за невикористану відпустку. Це тільки частина аспектів перевірки
Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Источник: http://prokadry.com.ua/article/7-shhorichna-osnovna-vidpustka-nadayemo-pravilno

Любое использование материалов допускается только при наличии гиперссылки.

Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Источник: http://prokadry.com.ua/article/7-shhorichna-osnovna-vidpustka-nadayemo-pravilno

Любое использование материалов допускается только при наличии гиперссылки.

Особи, винні в порушенні законодавства про відпустки, несуть відповідальність згідно із законодавством. Таку відсильну норму містить стаття 28 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). А конкретизується ймовірна відповідальність у інших актах законодавства.

Так, за порушення законодавства про надання відпусток працівникам роботодавця може бути притягнено, зокрема:

  • до дисциплінарної відповідальності (приміром, може бути припинено трудовий договір з керівником організації на вимогу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника), згідно з нормами ст. 45 КЗпП);
  • до адміністративної відповідальності згідно зі статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X (на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності може бути накладено штраф від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).
  • до відповідальності згідно зі статтею 265 КЗпП.

Утім, відповідальність поширюється і на працівника. Якщо він сам порушує законодавство про відпустки, наприклад, має місце факт невиконання наказу про надання відпустки, працівника теж може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності (ст. 147 КЗпП).

Згідно зі статтею 139 КЗпП працівники зобов’язані своєчасно й точно виконувати розпорядження (накази) роботодавця. За їх невиконання працівника може бути притягнено до дисциплінарної відповідальності

Нагляд за додержанням законодавства про відпустки здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю (Державна служба України з питань праці), а також іншими уповноваженими на це державними органами.

Контроль за додержанням законодавства про відпустки здійснюють в межах своєї компетенції і профспілкові органи.

Відповідно до пункту 2 Порядку проведення перевірок посадовими особами Державної інспекції України з питань праці та її територіальних органів, затвердженого наказом Мінсоцполітики України від 02.07.2012 № 390 (зареєстровано в Мін’юсті України 30.07.2012 за № 1291/21603) право проведення перевірок мають посадові особи, які відповідно до своїх посадових обов’язків мають повноваження державного інспектора з питань праці.

За результатами перевірки складається акт перевірки. У разі виявлення порушень законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування вносяться приписи про усунення виявлених порушень, вживаються заходи щодо притягнення до відповідальності винних осіб згідно із вимогами чинного законодавства.

Невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, щодо усунення порушень законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування або створення перешкод для діяльності цього органу — тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 188-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді