Завдана матеріальна шкода не є обов’язковою умовою для звільнення у зв’язку з втратою довіри

Дії працівника, що призвели до негативних наслідків для роботодавця, не завжди можуть бути підставою для звільнення за пунктом 2 статті 41 КЗпП (втрата довіри). Такий висновок зробила Судова палата у цивільних справах Верховного суду України

Дії працівника, що призвели до негативних наслідків для роботодавця, не завжди можуть бути підставою для звільнення за  пунктом 2 статті 41 КЗпП (втрата довіри). Такий висновок зробила Судова палата у цивільних справах Верховного суду України.

Наприкінці квітня у Верховному  Суді України (далі — ВСУ) ознайомилися з цивільною справою від 20.04.2016  № 6-100цс16. Після її розгляду служителі Феміди винесли свій вердикт: трудовий договір з ініціативи власника або уповноваженого ним органу може бути розірваний у разі винних дій працівника, який безпосередньо обслуговує грошові, товарні або культурні цінності, якщо ці дії дають підстави для втрати довіри до нього з боку власника або уповноваженого ним органу (пункт 2 статті 41 КЗпП).

Таким чином, судова практика про відшкодування матеріальної шкоди засвідчила:  звільнення у зв’язку з втратою довіри за пунктом 2 статті 41 КЗпП можливе за таких умов: безпосереднє обслуговування працівником грошових, товарних або культурних цінностей (прийом, зберігання, транспортування, розподіл тощо); винна дія працівника; втрата довіри до працівника з боку власника або уповноваженого ним органу.

Такі правові норми    не передбачають сам факт наявності завданої  матеріальної шкоди як обов’язкову умову для звільнення працівника. Звільнення у зв’язку з  втратою довіри може вважатися обґрунтованим у такому випадку: працівник, який безпосередньо обслуговує грошові або товарні цінності (зайнятий їх прийманням, зберіганням, транспортуванням, розподілом тощо) вчинив умисно або необережно  дії, що дають власнику або уповноваженому ним органу підстави для втрати  довіри (зокрема, порушення правил проведення операцій з матеріальними цінностями).

Вирішуючи питання щодо віднесення позивача до кола працівників, які безпосередньо обслуговують грошові та товарні цінності, суд у кожному конкретному випадку повинен з’ясувати:

  • чи становить виконання операцій, пов’язаних з таким обслуговуванням цінностей, основний зміст трудових обов’язків позивача;
  • чи носить виконання ним указаних дій відповідальний, підзвітний характер з наявністю обліку, контролю за рухом і зберіганням цінностей.

Підготувала
Ольга Савченко,
експерт Експертус Кадри


Від редакції

Судова практика про відшкодування матеріальної шкоди показує, що винуватці можуть нести не лише цивільну, а й кримінальну відповідальність. Продовження цієї теми у — публікації:


Касир, яка має дитину до 3-х років, вчинила крадіжку: дії роботодавця

(«Кадровик-01», № 05/2016)


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на святковий Вебінар до Дня кадровика, який відбудеться 26 квітня. Спікери: Ірина Житкова, Ірина Матійко, Ольга Догадіна, Олена Петровська, а також Юлія Видиборець з інформацією про новий мобілізаційний закон — головні зміни. Ще у програмі — накопичення щорічної відпустки мобілізованому, оплата лікарняного суміснику, виплата лікарняного по вагітності та пологах при ускладнених пологах, обчислення спеціального стажу медикам. Також експерти розкажуть про альтернативні способи обміну кадровими документами під час воєнного стану, як вивести на роботу працівників, звільнених зі строкової військової служби та дадуть відповіді на гарячі питання персонального військового обліку

Щоб переглянути святковий вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар до дня кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення працівника у зв’язку зі смертю

Кадровик є свідком різних подій у житті працівників: від одруження, народження дітей до хвороб і смерті. Не дивлячись на смуток від того, що працівник пішов із життя, необхідно правильно оформити припинення трудових відносин, видати родичам трудову та належні виплати. Деталі звільнення померлого працівника роз’яснюємо у статті.
34668

Розірвання строкового трудового договору до закінчення строку його чинності

Строковий трудовий договір роботодавець та працівник укладають на певний період часу. Проте дострокове розірвання такого договору теж можливе. Хто та за яких умов має право це зробити — роз’яснюємо у статті.
24329

Обхідний лист при звільненні працівника: зразок

На підприємствах є поширеною практика, коли при звільненні працівнику видають обхідний лист, в якому зазначені структурні підрозділи, керівники яких мають засвідчити відсутність заборгованості працівника перед ними. Що це за документ? Яка його форма? Які наслідки можуть бути за відмову отримати обхідний лист при звільненні?
39509

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні та заміна за бажанням працівника

Компенсація відпустки при звільненні — право працівників. Читайте у статті: що таке відпускні при звільненні; як розрахувати кількість днів компенсації за невикористану відпустку; коли можлива заміна відпустки грошовою компенсацією; чи законна грошова компенсація за невикористану відпустку без звільнення; як нараховується компенсація за невикористану відпустку?
185034

Припинення трудового договору в мирний та воєнний час

Трудовий договір може бути припинено, а працівника звільнено з роботи лише з підстав і в порядку, визначених трудовим законодавством. Про підстави припинення трудового договору, його алгоритм та особливості припинення трудових відносин під час воєнного стану читайте у цій статті
27528

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді