Учасники засідання з доопрацювання проекту ТК розглянули порядок скорочення працівників

На одинадцятому засіданні робоча група Верховної Ради України з підготовки проекту Трудового кодексу України (далі — проект ТК) до другого читання розглянула статті, що регулюють порядок розірвання трудового договору у зв’язку із скороченням

На одинадцятому засіданні робоча група Верховної Ради України з підготовки проекту Трудового кодексу України (далі — проект ТК) до другого читання розглянула статті, що регулюють порядок розірвання трудового договору у зв’язку із скороченням.





Щодо консультацій у зв’язку із запланованим скороченням

Стаття 87 проекту ТК регулює обов’язок роботодавця у зв’язку із запланованим скороченням провести консультації з представником працівників — профспілковою організацією підприємства, установи, організації (далі — організація).

Профспілки разом із робочою групою затвердили зміни саме до процедури проведення зазначених консультацій.

У зв’язку із прийняттям рішення про скорочення роботодавець зобов’язаний за три місяці до початку його проведення надати профспілковому органу обгрунтоване подання, в якому має бути вказано причини звільнення, кількість працівників, яких заплановано скоротити. Окрім того, на вимогу профспілок до цього переліку було додано пункт про те, що роботодавець зобов’язаний вказати критерії, якими він керувався, коли вирішив, які саме категорії працівників потрібно скоротити, а які залишити на роботі.

«Така вимога кореспондується з нормами, прописаними у директивах ЄС, — зазначив заступник голови «Укрнафтогазпрофспілки» Сергій Українець, — Представники працівників мають чітко побачити, чим керувався роботодавець, коли вирішив провести скорочення на підприємстві, чи дійсно до списків на скорочення не включено ті категорії працівників, які захищені законодавством і не можуть бути звільнені».

Консультації також проводяться з метою пошуку можливих заходів соціального захисту та пом’якшення наслідків звільнення для працівників. Результати таких консультацій мають бути оформлені протоколом за підписом обох сторін.

 

Щодо порядку звільнення у зв’язку зі скороченням

У статті 88 прописано порядок звільнення у зв’язку зі скороченням. Поправки до цієї статті було відхилено, адже ними пропонувалося скоротити встановлений строк попередження працівників про скорочення з двох до одного місяця.

Окрім того, відхилено низку пропозицій, що погіршували стан працівників. Ці пропозиції вносились до статті 89 проекту ТК «Обов’язки роботодавця щодо запобігання масовим звільненням у зв’язку зі скороченням». Проте враховано поправку до частини другої цієї статті, якою передбачено, що критерії визначення звільнення працівників у зв’язку з масовим скороченням встановлюються в колективних договорах і угодах. Профспілки запропонували записати, що такі критерії мають встановлюватись законом, а безпосередньо — в колективному договорі, за домовленістю сторін, можна передбачити додаткові, більш сприятливі умови для працівника.

Жвава дискусія розгорнулася довкола недопущення звуження переліку категорій працівників, які мають пріоритетне право лишитися на роботі під час масових скорочень.

 

Щодо переважного права на повторне прийняття на роботу

Як і чинний Кодекс законів про працю України, стаття 91 проекту ТК передбачає переважне право упродовж року на укладення трудового договору з працівником, з яким розірвано трудовий договір у зв’язку зі скороченням. Утім, фактично ця норма зараз не діє, оскільки відсутній механізм її реалізації. Пропонувалося встановити такий порядок дій роботодавця у випадку, якщо в організації, де проведено масові скорочення, з’являються вакансії:

  • протягом п’яти календарних днів після прийняття рішення про набір на роботу працівників відповідних професій або кваліфікації роботодавець зобов’язаний письмово сповістити про це тих працівників, яких було звільнено, і які мають пріоритетне право на поворотне прийняття на роботу;
  • після цього дається 20 днів на те, щоб працівник мав можливість звернутися до роботодавця, якщо він бажає знову повернутися в організацію на запропоновану йому посаду.

Утім, при голосуванні ця пропозиція не набрала достатньої кількості голосів.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на святковий Вебінар до Дня кадровика, який відбудеться 26 квітня. Спікери: Ірина Житкова, Ірина Матійко, Ольга Догадіна, Олена Петровська, а також Юлія Видиборець з інформацією про новий мобілізаційний закон — головні зміни. Ще у програмі — накопичення щорічної відпустки мобілізованому, оплата лікарняного суміснику, виплата лікарняного по вагітності та пологах при ускладнених пологах, обчислення спеціального стажу медикам. Також експерти розкажуть про альтернативні способи обміну кадровими документами під час воєнного стану, як вивести на роботу працівників, звільнених зі строкової військової служби та дадуть відповіді на гарячі питання персонального військового обліку

Щоб переглянути святковий вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар до дня кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9144

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
4197

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
335

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
2020

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
4759

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді