Рішення профспілки щодо звільнення має бути обгрунтованим: правова позиція ВСУ

Необгрунтована відмова виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) в наданні згоди на розірвання трудового договору надає власнику або уповноваженому ним органу право звільнити працівника без згоди профспілки. Яке ж рішення можна вважати обґрунтованим? Правову позицію з цього питання Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України висловила при розгляді 1 липня 2015 року справи № 6-703цс15

Необгрунтована відмова виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) в наданні згоди на розірвання трудового договору надає власнику або уповноваженому ним органу право звільнити працівника без згоди профспілки. Яке ж рішення можна вважати обґрунтованим? Правову позицію з цього питання Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України висловила при розгляді 1 липня 2015 року справи № 6-703цс15.

Стаття 43 Кодексу законів про працю України (КЗпП) у більшості випадків розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (далі — роботодавець) зобов’язує його отримати від профспілки попередню згоду на звільнення.

При цьому рішення профспілки про відмову в наданні згоди на розірвання трудового договору повинне бути обґрунтованим. У разі якщо рішення не містить обгрунтування відмови в наданні згоди на розірвання трудового договору, роботодавець має право звільнити працівника без згоди профспілки (ч. 7 ст. 43 КЗпП, ч. 6 ст. 39 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.1999 № 1045-XIV).

Суд, розглядаючи трудовий спір, повинен з’ясувати, чи містить рішення профспілки власне правове обгрунтування такої відмови. Лише у разі відсутності у рішенні правового обґрунтування відмови у наданні згоди на звільнення працівника у власника виникає право звільнити працівника без згоди профспілки. Таке звільнення є законним у разі дотримання інших передбачених законодавством вимог для звільнення.

Законодавство не розкриває зміст поняття «обгрунтованість» та «необгрунтованість» рішення, отже обгрунтованість повинна оцінюватись судом, виходячи із загальних принципів права і засад цивільного судочинства та лексичного значення (тлумачення) самого слова «обгрунтований», яке означає «бути достатньо, добре аргументованим, підтвердженим науково, переконливими доказами, доведеним фактами».

Отже, рішення профспілкового органу про відмову в наданні згоди на розірвання трудового договору повинно бути достатньо, добре аргументованим та містити посилання на правове обгрунтування незаконності звільнення працівника, або посилання на неврахування власником фактичних обставин, за яких розірвання трудового договору з працівником є порушенням його законних прав.

З огляду на те, що висновок про обгрунтованість чи необгрунтованість рішення профспілки про відмову у наданні згоди на звільнення працівника може бути зроблений судом лише після перевірки відповідності такого рішення нормам трудового законодавства, фактичних обставин і підстав звільнення працівника, його ділових і професійних якостей, суд уповноважений здійснювати перевірку та давати юридичну оцінку рішенню профспілки (яке відповідно до вимог статей 57, 212 Цивільного процесуального кодексу України є одним із доказів у справі і не має для суду наперед встановленого значення).

 

Підготувала Юлія Видиборець,

головний експерт «Експертус Кадри», член Експертної ради системи «Експертус Кадри»

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на святковий Вебінар до Дня кадровика, який відбудеться 26 квітня. Спікери: Ірина Житкова, Ірина Матійко, Ольга Догадіна, Олена Петровська, а також Юлія Видиборець з інформацією про новий мобілізаційний закон — головні зміни. Ще у програмі — накопичення щорічної відпустки мобілізованому, оплата лікарняного суміснику, виплата лікарняного по вагітності та пологах при ускладнених пологах, обчислення спеціального стажу медикам. Також експерти розкажуть про альтернативні способи обміну кадровими документами під час воєнного стану, як вивести на роботу працівників, звільнених зі строкової військової служби та дадуть відповіді на гарячі питання персонального військового обліку

Щоб переглянути святковий вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар до дня кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення під час воєнного стану: підстави і порядок

Звільнення під час воєнного стану в Україні регламентується Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136), адже він має тимчасовий пріоритет над КЗпП. Закон № 2136 вніс зміни й у порядок припинення трудових відносин. Які нюанси необхідно врахувати під час звільнення працівника під час воєнного стану, розберемо у статті
149092

Звільнення працівника у зв’язку зі смертю

Кадровик є свідком різних подій у житті працівників: від одруження, народження дітей до хвороб і смерті. Не дивлячись на смуток від того, що працівник пішов із життя, необхідно правильно оформити припинення трудових відносин, видати родичам трудову та належні виплати. Деталі звільнення померлого працівника роз’яснюємо у статті.
34940

Розірвання строкового трудового договору до закінчення строку його чинності

Строковий трудовий договір роботодавець та працівник укладають на певний період часу. Проте дострокове розірвання такого договору теж можливе. Хто та за яких умов має право це зробити — роз’яснюємо у статті.
24376

Обхідний лист при звільненні працівника: зразок

На підприємствах є поширеною практика, коли при звільненні працівнику видають обхідний лист, в якому зазначені структурні підрозділи, керівники яких мають засвідчити відсутність заборгованості працівника перед ними. Що це за документ? Яка його форма? Які наслідки можуть бути за відмову отримати обхідний лист при звільненні?
39622

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні та заміна за бажанням працівника

Компенсація відпустки при звільненні — право працівників. Читайте у статті: що таке відпускні при звільненні; як розрахувати кількість днів компенсації за невикористану відпустку; коли можлива заміна відпустки грошовою компенсацією; чи законна грошова компенсація за невикористану відпустку без звільнення; як нараховується компенсація за невикористану відпустку?
185162

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді