Протезистів переводять на стандарти ISPО

Затверджено кваліфікаційні характеристики посад «інженер-технолог-протезист», «технолог ортопедичний» і «технік-протезист-ортезист»

Затверджено кваліфікаційні характеристики посад «інженер-технолог-протезист», «технолог ортопедичний» і «технік-протезист-ортезист».









Наказом Мінсоцполітики від 12.04.2016 № 384 затверджено кваліфікаційні характеристики (включаючи кваліфікаційні вимоги) посад:

  • інженер-технолог-протезист (в тому числі провідний інженер-технолог-протезист, інженер-технолог-протезист І категорії, інженер-технолог-протезист ІІ категорії);
  • технолог ортопедичний (в т. ч. технолог ортопедичний І категорії, технолог ортопедичний ІІ категорії);
  • технік-протезист-ортезист (в т. ч. технік-протезист-ортезист І категорії, технік-протезист-ортезист ІІ категорії).

Предсторія питання:

Програма дій КМУ на 2016 рік передбачає такий пункт: «Розроблення рішень про внесення змін до Класифікатора професій (затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28 липня 2010 р. № 327) у частині запровадження професій «технік-протезист» та «технолог ортопедичний».

Відтак, Зміною № 4 професійну назву роботи «технолог ортопедичний» додано до Класифікатора професій.

В умовах війни на Сході України  питання підготовки технологів ортопедичних набуло особливої гостроти. Цих фахівців  готуватимуть згідно з міжнародними стандартами ISPО (International Society for Prosthetics and Orthotics — Міжнародне товариство протезистів та ортопедів).

Підготувала
Ольга Савченко,
експерт Експертус Кадри

 

Коментар редакції

Детальніше про нові професії  —  у журнальних публікаціях:

Підбір назв посад згідно з кваліфікаційними характеристиками

(«Кадровик-01», № 09/2013)

Зміна № 4 до Класифікатора професій: огляд новацій

До Класифікатора уведено нові професії: допоможемо скласти посадові (робочі) інструкції

(«Кадровик-01», № 05/2016)


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на святковий Вебінар до Дня кадровика, який відбудеться 26 квітня. Спікери: Ірина Житкова, Ірина Матійко, Ольга Догадіна, Олена Петровська, а також Юлія Видиборець з інформацією про новий мобілізаційний закон — головні зміни. Ще у програмі — накопичення щорічної відпустки мобілізованому, оплата лікарняного суміснику, виплата лікарняного по вагітності та пологах при ускладнених пологах, обчислення спеціального стажу медикам. Також експерти розкажуть про альтернативні способи обміну кадровими документами під час воєнного стану, як вивести на роботу працівників, звільнених зі строкової військової служби та дадуть відповіді на гарячі питання персонального військового обліку

Щоб переглянути святковий вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар до дня кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
169388

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
5505

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10061

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10123

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді