Повідомлення про прийняття на роботу: до кого звертатись за роз’ясненнями

Державна фіскальна служба України (лист від 01.09.2015 № 8286/К/99-99-17-03-03-14) вважає, що роз’яснення про повідомлення територіального органу ДФС про прийняття працівника на роботу має надавати Мінсоцполітики

Державна фіскальна служба України (лист від 01.09.2015 № 8286/К/99-99-17-03-03-14) вважає, що роз’яснення про повідомлення територіального органу ДФС про прийняття працівника на роботу має надавати Мінсоцполітики.

ДФС нагадує, що Порядок повiдомлення ДФС та її територiальним органам про прийняття працiвника на роботу затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.06.2015 № 413 (далi — Постанова № 413).

Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.05.2014 № 236 затверджено Положення про Державну фiскальну службу України (далi — Положення № 236).

Пунктом 1 Положення № 236 встановлено, що Державна фiскальна служба України є центральним органом виконавчої влади, дiяльнiсть якого спрямовується i координується Кабiнетом Мiнiстрiв України через Мiнiстра фiнансiв i який реалiзує, зокрема, державну полiтику з адмiнiстрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцiальне страхування (далi — єдиний внесок).

ДФС вiдповiдно до покладених завдань здiйснює адмiнiстрування податкiв i зборiв, митних та iнших платежiв, єдиного внеску в порядку, встановленому законом, забезпечує контроль за своєчаснiстю, достовiрнiстю, повнотою їх нарахування та сплати до бюджету i вiдповiдних позабюджетних фондiв, а також надає консультацiї вiдповiдно до Податкового та Митного кодексiв України, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску (п. 4 Положення № 236).

Водночас постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.06.2015 № 423 затверджено Положення про Мiнiстерство соцiальної полiтики України (далi — Положення № 423), вiдповiдно до пункту 1 якого Мiнiстерство соцiальної полiтики України (Мiнсоцполiтики) є центральним органом виконавчої влади, дiяльнiсть якого спрямовується i координується Кабiнетом Мiнiстрiв України i який забезпечує формування та реалiзує державну полiтику у сферi, зокрема, трудових вiдносин.

Одними з основних завдань Мiнсоцполiтики є, зокрема, забезпечення формування та реалiзацiя державної полiтики у сферi трудових вiдносин та здiйснення державного нагляду та контролю за додержанням вимог законодавства про працю (п. 3 Положення № 423).

Також Мiнсоцполiтики вiдповiдно до покладених завдань iнформує в межах повноважень, передбачених законом, та надає роз’яснення щодо реалiзацiї державної полiтики з питань, що належать до компетенцiї Мiнсоцполiтики (п.п. 103 п. 4 Положення № 423).

Додатково ДФС повiдомляє, що Кабiнетом Мiнiстрiв України визначено головним виконавцем з розробки Постанови № 413 Мiнсоцполiтики.

Враховуючи викладене, до компетенцiї ДФС належить надання консультацiй виключно з питань адмiнiстрування єдиного внеску, зокрема, нарахування та сплати.

Вiдповiдно до Постанови № 413 ДФС лише приймає вiд суб’єктiв господарювання повiдомлення про прийняття працiвника на роботу, проте не регулює питання трудових вiдносин, встановлених ст. 24 КЗпП, яке належить до компетенцiї Мiнсоцполiтики.

Отже, для надання роз’яснень щодо законодавства про працю доцiльно звернутись до Мiнсоцполiтики. 

Нагадаємо, що згідно з частиною третьою статті 24 КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ.
 

 Підготувала Марина Маслюк,

головний редактор газети «Ранкові Новини Кадровика» «Експертус Кадри»,

провідний редактор порталу prokadry.com.ua

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на святковий Вебінар до дня кадровика, який відбудеться 26 квітня. Спікери: Ірина Житкова, Ірина Матійко, Ольга Догадіна, Олена Петровська, Юлія Видиборець. У програмі — накопичення щорічної відпустки мобілізованому, оплата лікарняного суміснику, виплата лікарняного по вагітності та пологах при ускладнених пологах, обчислення спеціального стажу медикам.  Також експерти розкажуть про альтернативні способи обміну кадровими документами під час воєнного стану, як вивести на роботу працівників, звільнених зі строкової військової служби та дадуть відповіді на гарячі питання персонального військового обліку

Щоб переглянути святковий вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар до дня кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9038

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
3930

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
305

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
1799

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
4563

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді