Порядок нарахування допомоги при народженні дитини знову може зазнати змін

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону «Про внесення змін до статті 12 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» (щодо зміни розміру та порядку нарахування допомоги при народженні дитини)» (реєстр. № 1432 від 11.12.2014)

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону «Про внесення змін до статті 12 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» (щодо зміни розміру та порядку нарахування допомоги при народженні дитини)» (реєстр. № 1432 від 11.12.2014).

Існуючий порядок призначення допомоги по народженню дитини, з урахуванням прожиткового мінімуму на момент народження дитини та розтягування виплат цієї фіксованої суми на період до 6 років не може забезпечити довгострокову підтримку молодих родин через те, що кожна наступна виплата допомоги буде знецінюватись через зростання цін, а купівельна спроможність молодих родин знижуватиметься.

Офіційно встановлений рівень прожиткового мінімуму вже зараз не відповідає реальному стану речей та не здатен забезпечити елементарних потреб дитини. За існуючої динаміки зростання цін, через кілька років щомісячні витрати на дитину можуть зрости щонайменше втричі, при цьому розмір виплат призначеної допомоги залишиться незмінним.

Отже, ефективність державної допомоги, яка при існуючому порядку виплачується у фіксованій сумі, призначеній на момент народження дитини та не враховує інфляційні процеси, щомісячно знижується, тому не може виконувати функцію довготривалого соціального захисту молодих родин.

Для вирішення існуючої проблеми, законопроектом пропонується статтю 12 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.1992 № 2811-ХII викласти в новій редакції, якою передбачається збільшення загального розміру допомоги при народженні дитини та принципів нарахування допомоги, з урахуванням зміни розміру прожиткового мінімуму протягом всього періоду здійснення виплат державної допомоги по народженню дитини.

Так, допомогу при народженні дитини пропонується нараховувати в розмірах прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, та виплачувати виходячи з розміру прожиткового мінімуму встановленого на момент здійснення виплат допомоги.

Допомога при народженні дитини надаватиметься у такому розмірі:

  • на першу дитину — 34 розміри прожиткового мінімуму;
  • на другу дитину — 63 розміри прожиткового мінімуму;
  • на третю та кожну наступну дитину — 128 розмірів прожиткового мінімуму.

Виплата допомоги здійснюватиметься одноразово:

  • при народженні першої дитини — у розмірі 10 прожиткових мінімумів;
  • при народженні другої дитини — у розмірі 15 прожиткових мінімумів;
  • при народженні третьої та наступної дитини — у розмірі 20 прожиткових мінімумів.

Решта допомоги виплачуватиметься:

  • на першу дитину протягом наступних 24 місяців;
  • на другу дитину — протягом 48 місяців;
  • на третю і кожну наступну дитину — протягом 72 місяців.

Виплата допомоги здійснюватиметься щомісячно в таких розмірах:

  • на першу та другу дитину — в розмірі 100 % прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, встановленого на момент здійснення виплати;
  • на третю та наступну дитину в розмірі 150 % прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, встановленого на момент здійснення виплати.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на святковий Вебінар до Дня кадровика, який відбудеться 26 квітня. Спікери: Ірина Житкова, Ірина Матійко, Ольга Догадіна, Олена Петровська, а також Юлія Видиборець з інформацією про новий мобілізаційний закон — головні зміни. Ще у програмі — накопичення щорічної відпустки мобілізованому, оплата лікарняного суміснику, виплата лікарняного по вагітності та пологах при ускладнених пологах, обчислення спеціального стажу медикам. Також експерти розкажуть про альтернативні способи обміну кадровими документами під час воєнного стану, як вивести на роботу працівників, звільнених зі строкової військової служби та дадуть відповіді на гарячі питання персонального військового обліку

Щоб переглянути святковий вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар до дня кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9126

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
4078

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
319

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
1908

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
4664

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді