Новий Трудовий кодекс України: проект оприлюднено для громадського обговорення

Трудовий кодекс України — довгоочікуваний нормативно-правовий акт, розробка якого триває вже понад 10 років. Наразі Міністерством соціальної політики України розроблено і оприлюднено новий проект Трудового кодексу

Необхідність прийняття нового Трудового кодексу назріла давно, адже на сьогодні трудові відносини регламентуються Кодексом законів про працю України, прийнятим ще у 1971 році, і величезною кількістю нормативних актів з питань праці, що визначають шляхи реалізації норм КЗпП  та інших питань, які ним не врегульовані.

Країні давно був потрібний кодифікований акт законодавства, який би комплексно регламентував трудові відносини. За останні роки на розгляд Верховної Ради вже подавався проект Трудового кодексу, утім, він так і не був прийнятий.

Наразі наказом Міністерства соціальної політики України від 06.06.2014 № 374 було утворено робочу групу для розробки нового проекту Трудового кодексу, який враховував би усі потреби регламентування трудових відносин і вдосконалення відповідно сфери законодавства.

Отже, проект нового Трудового кодексу розроблено і оприлюднено.

Структурно новий Трудовий кодекс складається з 9 книг, 43 розділів і міститиме 521 статтю.

Новий Трудовий кодекс докладно регламентуватиме питання суміщення професій (посад), порядок визнання трудового договору недійсним, надомну, тимчасову, сезонну роботу, відсторонення від роботи, припинення трудових відносин у зв’язку зі смертю працівника.

Трудовий кодекс визначатиме і такі аспекти, як важкість і напруженість праці, роз’їзний характер праці, вахтовий метод, польові умови праці, чергування.

Трудовий кодекс вводить у нормативне поле і такий новий термін як «призупинення трудових відносин».

Із новацій Трудового кодексу варто відмітити новий вид відпустки — «Заохочувальна відпустка, що надається за ініціативою роботодавця» (ст. 265 проекту ТК).

Так, Правилами внутрішнього трудового розпорядку чи колективним договором може бути передбачено надання працівникам заохочувальних відпусток за сумлінне виконання трудових обов‘язків, тривалу добросовісну працю та з інших підстав тривалістю до 7 календарних днів із збереженням заробітної плати.

За ініціативою роботодавця з підстав, передбачених у частині першій статті 265 ТК, можуть надаватися заохочувальні відпустки, тривалість яких визначається роботодавцем самостійно.

Проектом передбачається, що Трудовий кодекс набере чинності з 1 січня 2016 року.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на святковий Вебінар до Дня кадровика, який відбудеться 26 квітня. Спікери: Ірина Житкова, Ірина Матійко, Ольга Догадіна, Олена Петровська, а також Юлія Видиборець з інформацією про новий мобілізаційний закон — головні зміни. Ще у програмі — накопичення щорічної відпустки мобілізованому, оплата лікарняного суміснику, виплата лікарняного по вагітності та пологах при ускладнених пологах, обчислення спеціального стажу медикам. Також експерти розкажуть про альтернативні способи обміну кадровими документами під час воєнного стану, як вивести на роботу працівників, звільнених зі строкової військової служби та дадуть відповіді на гарячі питання персонального військового обліку

Щоб переглянути святковий вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар до дня кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9126

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
4078

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
319

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
1908

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
4664

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді