Нова хвиля мобілізації в Україні розпочалася

Новий Указ Президента України «Про часткову мобілізацію» не тільки визначив її строки та порядок проведення, але й надав відповідь на запитання «Що буде з мобілізованими працівниками, коли сплине рік з дня їх призову на військову службу?»

Новий Указ Президента України «Про часткову мобілізацію» не тільки визначив її строки та порядок проведення, але й надав відповідь на запитання «Що буде з мобілізованими працівниками, коли сплине рік з дня їх призову на військову службу?».

Рішенням Ради національної безпеки і оборони України «Про деякі оборонно-мобілізаційні питання» від 20.12.2014 (введено в дію Указом Президента України від 14.01.2015 № 14/2015) з метою підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань України на рівні, що гарантує адекватне реагування на загрози національній безпеці держави, Рада національної безпеки і оборони України запропонувала Президентові України прийняти в установленому порядку рішення щодо проведення в Україні протягом 2015 року часткової мобілізації у три черги протягом 210 діб.

Указ Президента України «Про часткову мобілізацію» від 14.01.2015 № 15/2015 (далі —Указ про мобілізацію) затверджено Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» від 15.01.2015 № 113-VIII (далі — Закон № 113).

Указ про мобілізацію та Закон № 113 опубліковано 20 січня 2015 року одночасно у двох офіційних виданнях: Урядовому кур’єрі (№ 9 від 20.01.2014) та Голосі України (№ 8 від 20.01.2015). Таким чином, нова хвиля мобілізація стартувала в Україні 20.01.2015.

Часткова мобілізація протягом 2015 року має бути проведена у три черги протягом 210 діб, а призов військовозобов'язаних, резервістів та поставку транспортних засобів для забезпечення потреб армії буде здійснено в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву.

Пунктом 4 Указу про мобілізацію визначено, що у період з 18 березня по 1 травня 2015 року мають бути звільнені в запас (демобілізовані) військовослужбовці, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період відповідно до Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» від 17.03.2014 № 303/2014.

Міністерству оборони України, Міністерству внутрішніх справ України, Службі безпеки України, Адміністрації Державної прикордонної служби України доручено провести звільнення таких військовослужбовців у визначені терміни, але не пізніше ніж за 10 діб до закінчення однорічного строку їх перебування на військовій службі, та перевезення звільнених військовослужбовців до місць проживання (перебування). Це означає, що працівники, за якими, згідно зі статтею 119 Кодексу законів про працю України (КЗпП), пільги щодо збереження місця роботи та середнього заробітку зберігаються протягом року, мають повернутися до рідних домівок і приступити до роботи до збігу річного строку з моменту їх призиву на військову службу у зв’язку із мобілізацією.

Кабінет Міністрів України має забезпечити фінансування та вжити заходів, пов’язаних з оголошенням і проведенням часткової мобілізації та звільненням у запас військовослужбовців (демобілізацією). Напряму йдеться лише про перевезення демобілізованих працівників до місць проживання (перебування), однак, не виключено, що скоро з’явиться довгоочікуваний акт Кабінету Міністрів України, який, відповідно до статті 119 КЗпП, має визначити порядок відшкодування з Державного бюджету витрат роботодавців, пов’язаних із збереженням середнього заробітку мобілізованих працівників.

На місцеві органи виконавчої влади за участю органів місцевого самоврядування, із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності покладається обов’язок з організації і забезпечення своєчасного оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, виділення тимчасово будівель, споруд, земельних ділянок, транспортних та інших матеріально-технічних засобів, надання послуг Збройним Силам України, Національній гвардії України, іншим військовим формуванням України відповідно до мобілізаційних планів.

У пригоді Вам неодмінно стане:

Працівник відмовляється від отримання повістки, переданої військкоматом в організацію

До відома

Верховною Радою України (постанова від 14.01.2015 № 103-VIII) прийнято за основу проект Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за окремі військові злочини (реєстр. № 1552 від 22.12.2014). Суб’єктом законодавчої ініціативи виступив Кабінет Міністрів України.

Законопроектом передбачається поширити кримінальну відповідальність за військові злочини, передбачену статтями 402-405, 407-411, 413, 418, 420-421, 425-426, 428, 435 Кримінального кодексу України, не тільки на випадки їх вчинення під час воєнного стану, а й під час дії особливого періоду. Зазначеними статтями передбачено зокрема відповідальність за непокору, невиконання наказу, опір начальникові, самовільне залишення військової частини або місця служби, дезертирство, ухилення від військової служби. За вчинення злочинів особу чекатимуть санкції у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 15 років (залежно від вчиненого злочину).

НЕ ПРОПУСТІТЬ:

МОБІЛІЗАЦІЯ ПРАЦІВНИКІВ: від отримання повістки до демобілізації

Отримайте відповіді на всі запитання щодо мобілізації, демобілізації та трудових відносин із мобілізованими працівниками!

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на святковий Вебінар до Дня кадровика, який відбудеться 26 квітня. Спікери: Ірина Житкова, Ірина Матійко, Ольга Догадіна, Олена Петровська, а також Юлія Видиборець з інформацією про новий мобілізаційний закон — головні зміни. Ще у програмі — накопичення щорічної відпустки мобілізованому, оплата лікарняного суміснику, виплата лікарняного по вагітності та пологах при ускладнених пологах, обчислення спеціального стажу медикам. Також експерти розкажуть про альтернативні способи обміну кадровими документами під час воєнного стану, як вивести на роботу працівників, звільнених зі строкової військової служби та дадуть відповіді на гарячі питання персонального військового обліку

Щоб переглянути святковий вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар до дня кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9146

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
4208

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
335

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
2027

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
4767

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді