Мобілізації немає, а працівник вступив на військову службу за контрактом: чи зберігати робоче місце і заробіток

Теми:
Мобілізацію наразі не оголошено, але чимало працівників добровільно вступають на військову службу — за контрактом. Нещодавно введено новий — шестимісячний контракт з військо службовцями. Чи зберігати посаду і середній заробіток за працівником, який уклав контракт на військову службу? Відповідь залежатиме від виду контракту і від того, чи проходив працівник військову службу в особливий період, а експерти журналу «Кадровик-01» розказують про найскладніше простими словами

Мобілізацію наразі не оголошено, але чимало працівників добровільно вступають на військову службу — за контрактом. Нещодавно введено новий — шестимісячний контракт з військо службовцями. Чи зберігати посаду і середній заробіток за працівником, який уклав контракт на військову службу? Відповідь залежатиме від виду контракту і від того, чи проходив працівник військову службу в особливий період, а експерти журналу «Кадровик-01» розказують про найскладніше простими словами.

Гарантії для працівників, які вступили на військову службу за контрактом (далі — контракт), визначає стаття 119 Кодексу законів про працю України. Однак кожен випадок укладення працівником контракту може виявитися особливим. Тож ми пропонуємо Вам кілька простих правил, які дадуть змогу безпомилково визначити, на які гарантії може і має право розраховувати працівник у кожному з випадків контракту на військову службу.

Правило 1. Той факт, що наразі не оголошено мобілізацію, жодним чином не впливає ані на можливість укладення працівником контракту, ані на обсяг гарантій, які має забезпечити роботодавець. Оголошення мобілізації Указом Президента України — це старт для проведення призову на військову службу. Пільги працівникам, що уклали контракт, маємо надавати у межах, встановлених статтею 119 КЗпП, протягом дії всього особливого періоду.

ДО ВІДОМА

Особливий період охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій (ст. 1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII)

Правило 2.

Працівники, які уклали контракт на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, завжди матимуть право на гарантії щодо збереження місця роботи, посади та середнього заробітку (далі — гарантії).

Правило 3.

Працівники, які були призвані на військову службу під час мобілізації на підставі Указу Президента України, та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але вирішили продовжити військову службу на умовах контракту, користуватимуться гарантіями незалежно від строку, на який укладено контракт.

Правило 4.

Укладення контракту на строк 6 місяців або від 1 до 5 років дає право на забезпечення гарантій тільки в одному випадку — якщо спочатку працівник бувпризваний на військову службу, а коли строк служби збіг і працівник підлягав демобілізації, він вирішив продовжити військову службу на умовах контракту.

Інші випадки укладення контрактів на строк 6 місяців або від одного до 5 років кваліфікуватимуться як вступ на військову службу на професійній основі. У таких випадках працівник підлягає звільненню на підставі пункту 3 статті 36 КЗпП.

Оскільки гарантії працівникам, які йдуть на військову службу на контрактній основі, надаємо за кошти роботодавця (а в деяких випадках — не надаємо), розумітися на цих питаннях має нині кожен кадровик. Всі гарантії всім категоріям працівників, які проходять військову службу в особливий період, розклали по поличках експерти журналу «Кадровик-01» у публікаціях:

Гарантії працівникам, які виконують військовий обов’язок у 2014­2016 роках, і сумна доля компенсації середнього заробітку 
(«Кадровик-01» № 02/2016)

Працівник уклав 6-місячний контракт на військову службу: чи зберігати посаду і середній заробіток
(«Кадровик-01», № 04/2016)


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на святковий Вебінар до Дня кадровика, який відбудеться 26 квітня. Спікери: Ірина Житкова, Ірина Матійко, Ольга Догадіна, Олена Петровська, а також Юлія Видиборець з інформацією про новий мобілізаційний закон — головні зміни. Ще у програмі — накопичення щорічної відпустки мобілізованому, оплата лікарняного суміснику, виплата лікарняного по вагітності та пологах при ускладнених пологах, обчислення спеціального стажу медикам. Також експерти розкажуть про альтернативні способи обміну кадровими документами під час воєнного стану, як вивести на роботу працівників, звільнених зі строкової військової служби та дадуть відповіді на гарячі питання персонального військового обліку

Щоб переглянути святковий вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар до дня кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
5282

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9194

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
4810

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
456

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
2715

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді