Як оплатити лікарняний, якщо працівника поновили на роботі, але підприємство подало апеляцію, - роз’яснює ФСС з ТВП

Фонд соціального страхування із тимчасової втрати працездатності роз’яснив, що в разі поновлення на роботі працівника, який був звільнений з роботи без законної підстави з виплатою середнього заробітку за час вимушеного прогулу (різниці в зарплаті за час виконання нижче оплачуваної роботи), середня зарплата обчислюється виходячи із сум, що припадають на місяці розрахункового періоду

Наказом від 23 грудня 2012 року працівника підприємства було звільнено з посади заступника директора з наукової роботи. Рішенням суду від 21.05.2013 року працівника було поновлено на посаді заступника директора з наукової роботи. Оскільки зазначене рішення оскаржено до суду апеляційної інстанції, виплати за час вимушеного прогулу підприємством поки що не здійснено. Які повинно діяти підприємство, коли працівник, якого поновлено приніс лікарняний, що відкритий 18.05.2013 року? Яким чином визначити розмір середньоденної зарплати?

Згідно ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-ІІІ (далі – Закон № 2240) підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом - копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати ( ч. 3 ст. 35 Закону № 2240).

Розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) для застрахованих осіб (включаючи осіб, які працюють неповний робочий день (робочий тиждень) та добровільно застрахованих осіб), є останні шість календарних місяців (з першого до першого числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок (п. 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266 (далі – Порядок № 1266).

У разі поновлення на роботі працівника, який був звільнений з роботи без законної підстави з виплатою середнього заробітку за час вимушеного прогулу (різниці в зарплаті за час виконання нижче оплачуваної роботи), середня зарплата обчислюється виходячи із сум, що припадають на місяці розрахункового періоду (п. 9 Порядку № 1266).

У даному випадку, середня зарплата для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності обчислюється шляхом ділення нарахованої у розрахунковому періоді зарплати (з урахуванням заробітку за час вимушеного прогулу) на кількість робочих днів, що встановлена на підприємстві за час вимушеного прогулу, та фактично відпрацьовану працівником.

Оскільки, виплата заробітної плати за час вимушеного прогулу  не здійснена, тому виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності повинна проводитись після виконання рішення суду в частині виплати зарплати за час вимушеного прогулу.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на святковий Вебінар до Дня кадровика, який відбудеться 26 квітня. Спікери: Ірина Житкова, Ірина Матійко, Ольга Догадіна, Олена Петровська, а також Юлія Видиборець з інформацією про новий мобілізаційний закон — головні зміни. Ще у програмі — накопичення щорічної відпустки мобілізованому, оплата лікарняного суміснику, виплата лікарняного по вагітності та пологах при ускладнених пологах, обчислення спеціального стажу медикам. Також експерти розкажуть про альтернативні способи обміну кадровими документами під час воєнного стану, як вивести на роботу працівників, звільнених зі строкової військової служби та дадуть відповіді на гарячі питання персонального військового обліку

Щоб переглянути святковий вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар до дня кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Лікарняний під час відпустки

Лікарняний під час відпустки — це право працівника. Але як про це може дізнатися кадровик? Які його подальші дії? Чи відшкодовується лікарняний під час відпустки за власний рахунок? Які особливості має перенесення відпустки у зв’язку з хворобою? Чи оплачується лікарняний під час відпустки по догляду за дитиною? Про перенесення відпустки у зв’язку з лікарняним, — у статті.
95613

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
5829

Електронні лікарняні

На сьогодні в Україні порядок оформлення лікарняного передбачає заповнення електронної форми у Реєстрі медичних висновків. Що таке е-лікарняний, як оплачується лікарняний? Які терміни виплати лікарняних встановлює закон? Яким чином оформити листок непрацездатності по догляду за дитиною? Що робити якщо зіпсований листок непрацездатності? Коли соцстрах виплачує лікарняні та який передбачено термін виплати лікарняних за рахунок соцстраху? Відповіді та зразок заповнення листка непрацездатності ви знайдете у статті
479038

Калькулятор стажу — ваш онлайн помічник

Всі експерти редакції колись працювали у кадрових службах, тож знають із власного досвіду, наскільки кропітка і важлива ваша робота. А оскільки колишніх кадровиків не буває, ми раді потішити вас онлайн сервісом, який виконає самотужки частинку вашої роботи. Калькулятор допоможе при розрахунку різних періодів трудового стажу. Просто внесіть необхідні дані.
113171

Лікарняний сумісника: оплата та нарахування

Протягом року зазнали змін умови нарахування та оплати лікарняних сумісникам. Рекомендації експертів допоможуть уникнути помилок при оплаті тимчасової непрацездатності сумісників.
44356

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді